De tijd is voorbij dat wethouders ruimtelijke ordening met bouwplannen wanhopig werden van bezwaarmakende burgers en de bijbehorende stroperige procedures. De procesrisico’s bij bestemmingsplanwijzigingen zijn in de afgelopen tien jaar behoorlijk verminderd. Wethouders kunnen tegenwoordig dan ook een stuk relaxter aan de slag met hun bouwaspiraties, zegt oud-wethouder Duco Stadig. Alleen lijkt nog niet iedereen zich daarvan bewust.
De tijd is voorbij dat wethouders ruimtelijke ordening met bouwplannen wanhopig werden van bezwaarmakende burgers en de bijbehorende stroperige procedures. De procesrisicos bij bestemmingsplanwijzigingen zijn in de afgelopen tien jaar behoorlijk verminderd. Wethouders kunnen tegenwoordig dan ook een stuk relaxter aan de slag met hun bouwaspiraties, zegt oud-wethouder Duco Stadig. Alleen lijkt nog niet iedereen zich daarvan bewust.
Zes verbeteringen
In 2005 werd de Wro zo aangepast dat alleen nog belanghebbenden beroep kunnen aantekenen tegen een bestemmingsplan of een ander ruimtelijk besluit. Door bezwaarmakers opgerichte stichtingen worden tegenwoordig ook meestal niet-ontvankelijk verklaard. De kring van degenen die beroep mogen aantekenen is sterk ingeperkt.
Op 1 februari 2006 werd de coördinatieregeling geïntroduceerd die voorzag in de coördinatie van besluitvorming over projecten van gemeentelijk belang. Die coördinatieregeling kon aanvankelijk niet gecombineerd worden met een procedure tot vaststelling of wijziging van een bestemmingsplan. Sinds de invoering van de huidige Wro op 1 juli 2008 kan dat wel. De coördinatieregeling levert flinke tijdwinst op.
Op 1 januari 2010 is de bestuurlijke lus in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) opgenomen. Dat betekent dat tijdens de beroepsprocedure eerdere fouten mogen worden hersteld en dat meer niet alles over moet.
In het voorjaar van 2010 trad de Crisis- en herstelwet in werking. Die bepaalt voor een zeer groot aantal projecten dat de bestuursrechter binnen een halfjaar moet beslissen. Dit betekent eveneens een aanzienlijke beperking van de duur van een beroepsprocedure.
Hetzelfde geldt voor de bepaling dat gemeenten zich in ieder geval mogen baseren op onderzoeken die niet ouder zijn dan twee jaar. Die bepaling gold al voor de projecten onder de Crisis- en herstelwet, maar is sinds medio 2013 als algemene bepaling opgenomen in de Wabo en enkele andere wetten.
Op 1 januari 2013 werd het relativiteitsbeginsel in de Awb opgenomen Sinds die datum kunnen bezwaarmakers zich alleen beroepen op regels die hun eigen belang beschermen.
Lees
hier
het volledige artikel in VNG Magazine.