Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De functioneel dader bij prostitutie

Vorig jaar lanceerden wij bij Ruimtemeesters ‘de zomerparels’. In de zomerperiode gieten wij serieuze materie in een luchtig jasje. Wij nemen u weer mee in een aantal ‘opmerkelijke’ beroepsgronden en/of uitspraken. Uitspraken waarbij als je het leest, genietend van het zonnetje met een zomerdrankje, je een glimlach of frons op je gezicht krijgt. Kortom: luchtig leesplezier! Met het reële risico op woordspelingen presenteren wij daarom met trots de eerste zomerparel van dit jaar: een bespreking van het functioneel daderschap bij prostitutie.

26 juli 2024

Heimelijke handelingen

Op een mooie dag in mei 2023, besloten de toezichthouders van gemeente Tilburg eens een kijkje te nemen in een woning. Wat ze aantroffen was een goed geoliede operatie: vier sekswerkers druk in de weer in alle slaapkamers. Een overtreding van de Wabo (want strijd met het bestemmingsplan) en een overtreding van de APV, zo luidde de conclusie. Dat de Wabo en de APV overtreden werden, daar was geen discussie over. Maar was de pandeigenaar ook overtreder?

Functioneel daderschap: beschikken en aanvaarden

Over de overtreding van de Wabo was de rechtbank kort en duidelijk. Strijdig gebruiken is ook strijdig laten gebruiken. Dat de pandeigenaar overtreder is, is daarmee in principe een gegeven.

Voor de overtreding van de APV keek de rechtbank naar de criteria voor het functioneel daderschap. Kon de pandeigenaar ‘beschikken’ over het wel of niet plaatsvinden van de overtreding? Het antwoord hierop was een duidelijke ja. Het tweede criterium was een wat lastiger verhaal. Heeft de pandeigenaar de overtreding ook ‘aanvaard’?

In het huurcontract stond niet ‘de pandeigenaar stemt hierbij in met het gebruik van het pand ten behoeve van prostitutie’. Heeft de pandeigenaar de overtreding van de APV dan wel aanvaard? De rechtbank vindt van wel, althans de burgemeester maakte dit voldoende aannemelijk. Van ‘het aanvaarden van’ is namelijk ook sprake als de pandeigenaar niet de benodigde zorg betracht om de overtreding te voorkomen. De burgemeester onderbouwde waarom de pandeigenaar niet voldeed aan zijn zorgplicht. Er was geen structureel systeem van toezicht op het pand. Daarnaast was het pand eerder al illegaal verhuurd, zodat (extra) toezicht op het pand nodig was.

Wees een glurende verhuurder!

Hoe voorkomt men ongewild dader te worden bij prostitutie? Proactief zijn in toezicht. Zorg voor voldoende systematisch toezicht en weet wat er in je pand gebeurt. Beter een goede gluur dan een verre vriend.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.