Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Duurzaamheidskompas: navigeren naar duurzame huisvesting

Duurzaamheid als integraal onderdeel van jouw huisvesting? Verstrikt geraakt in een wirwar van definities en oplossingen? Verder denken dan alleen het toepassen van zonnepanelen en een warmtepomp? TwynstraGudde biedt met het Duurzaamheidskompas overzicht en inspiratie op het gebied van duurzaamheid in jouw huisvestingsopgave.

6 september 2024

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een veelbesproken thema in huisvestings- en projectmanagementopgaven. Door de hoeveelheid aan mogelijkheden kan het een uitdaging zijn om door de bomen het bos nog te zien. Daarnaast leidt het gebruik van containerbegrippen vaak tot (spraak)verwarring. Om hierin overzicht en inspiratie te bieden hebben we het Duurzaamheidskompas ontwikkeld. Dit kompas is opgesteld op basis van onze praktijkervaring en expertise op het gebied van zowel duurzaamheid als projectmanagement. Aan de hand van deze tool zoeken we samen naar duurzame thema’s en oplossingsrichtingen passend bij jouw organisatie.

Opbouw van het Duurzaamheidskompas

Het kompas is een interactieve tool met vijf thema’s: Energie, Materiaal, Klimaatadaptief, Natuurinclusief en Sociaal. Elk thema is verder uitgewerkt in strategieën en bijbehorende denkrichtingen. De thema’s zijn onderbouwd met verschillende methodieken en regelgeving, zoals de Trias Energetica en R-ladder. Daarnaast hebben we de koppeling gemaakt met de Sustainable Development Goals (SDG’s), waarmee we aansluiten bij de doelen van de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken.

Duurzaamheid integreren in uw huisvestingsopgave

Het doel van het Duurzaamheidskompas is het integreren van duurzaamheid in huisvestingsopgaven. Het kompas helpt om het gesprek hierover te voeren door het begrip duurzaamheid te structureren en concretiseren. Ook biedt het kompas inspirerende denkrichtingen door verder te kijken dan de geijkte duurzaamheidsmaatregelen.

Het kompas helpt organisaties bij het aanbrengen van focus in de duurzaamheidsstrategie en de realisatie daarvan. Zo wordt het kompas tijdens de ontwerp- en bouwfase gebruikt om de voortgang op duurzaamheid te monitoren en hierop bij te sturen. Vervolgens ondersteunt het kompas bij het evalueren van een project en het definiëren van kansen in de gebruiksfase.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.