Conform het verzoek van minister Blok van 19 november 2015 heeft SBK per 1 maart jl. alle in het kader van de Verordening Bouwproducten (CPR) ter discussie gestelde maar niet afdoende aangepaste beoordelingsrichtlijnen (BRL’s) uit haar publicaties verwijderd. Gelijktijdig zijn ook vrijwel alle KOMO BRL’s uit de publicaties verwijderd, inclusief KOMO BRL’s welke niet op de lijst van de minister voorkwamen. De certificaten afgegeven op deze BRL’s zijn daarmee niet langer een wettig erkend bewijsmiddel dat aan de vermelde voorschriften uit de Nederlandse bouwregelgeving voldaan wordt, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Het Bouwbesluit wijst in art 1.8 lid 2 naar kwaliteitsverklaringen welke worden afgegeven op basis van een door de Minister erkend stelsel van kwaliteitsverklaringen in de bouw. De voorwaarden waaronder kwaliteitsverklaringen worden afgegeven, zijn vastgelegd in een overeenkomst tussen de bij het in artikel 1.11 bedoelde stelsel betrokken partijen. Deze overeenkomst is de Tripartiete Overeenkomst 2015, tussen de Rijksoverheid, Raad voor Accreditatie (RvA) en de Stichting Bouwkwaliteit (SBK). De status van erkend wettig bewijsmiddel ten aanzien van voorschriften uit de Nederlandse bouwregelgeving waarover zij uitspraken doen, volgt op grond van zowel de technische - als de juridische toets aan nationale èn Europese regelgeving. Strijdigheden met in Nederland van toepassing zijnde regelgeving mag daarbij niet voorkomen. Dus ook niet met de Verordening Bouwproducten (CPR) welke in Nederland rechtstreekse werking heeft.
Begin december heeft KOMO haar besluit aan SBK bekend gemaakt haar systematiek niet meer aan SBK voor te leggen. BRLs met betrekking tot het Besluit bodemkwaliteit zijn of worden over het algemeen wel aangepast.
SBK blijft echter de mogelijkheid faciliteren erkende kwaliteitsverklaringen op te stellen. Een aantal BRL eigenaren heeft inmiddels nieuwe BRL dossiers aan SBK ter toetsing en aanvaarding voorgelegd.
Deze nieuw aangeboden dossiers richten zich nagenoeg alleen op een relatie met het Bouwbesluit. Hoewel strikt formeel niet verboden bevatten deze dossiers geen private elementen. De certificaten die op deze nieuwe BRLs afgeven worden zijn vergelijkbaar met een attest: het onderwerp dat in de verklaring gedefinieerd is, is onderzocht op het voldoen aan voorschriften uit het Bouwbesluit. Deze door geaccrediteerde certificerende instellingen afgegeven conformiteitsverklaringen bevatten tevens de randvoorwaarden die daarbij gelden.
Drie nieuwe BRL dossiers zijn al in de publicaties van SBK opgenomen, een tiental andere dossiers is nog in behandeling. Meerdere partijen hebben zich al gemeld met vergelijkbare voornemens, het bestaansrecht van erkende kwaliteitsverklaringen wordt hiermee aangetoond. De erkende aansluiting op het Bouwbesluit blijft mogelijk.