Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

GRIP-4 bij Fort Oranje

In opdracht van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft het lectoraat Crisisbeheersing de opschaling naar GRIP-4 bij camping Fort Oranje geëvalueerd. De gemeente Zundert maakte begin juni 2017 bekend camping Fort Oranje te willen sluiten. Hierna kondigde de campingbeheerder aan alle bewoners op straat te zetten. Vanwege deze dreigende sociale calamiteit besloot de voorzitter van de veiligheidsregio om regionaal op te schalen naar GRIP-4. De evaluatie gaat in op de vraag in hoeverre dit verstandig en waardevol was.

IFV 23 March 2018

Hoewel de beslissing om op te schalen naar GRIP-4 zeker discussie kan oproepen, waren er volgens de onderzoekers voldoende redenen voor deze beslissing. Zo was er sprake van een acute crisis: honderden mensen dreigden op straat te komen staan. Verder waren de problemen van Fort Oranje bovenlokaal: ze overtroffen de vermogens van de gemeente Zundert. GRIP-4 zorgde voor meer bestuurlijke én meer operationele slagkracht. Ook had de opschaling naar GRIP 4 een symbolische functie. Het toonde de bereidheid de problematiek aan te pakken; opschaling betekende dat het menens was.

Zware taak voor gemeentefunctionarissen

Al met al menen de onderzoekers dat het goed en verstandig was in deze situatie het wat ongebruikelijke instrument van GRIP-4 te hanteren. Het betekende niet dat zich verder geen problemen voordeden en er geen kritiekpunten zijn te geven. Lector Crisisbeheersing Menno van Duin: De beslissing om het beheer van de camping over te nemen getuigde duidelijk van moed. Maar misschien werd dit besluit iets te overhaast genomen, waardoor verschillende functionarissen met een wel erg zware taak werden belast.

Sociale calamiteit

De situatie op Fort Oranje werd beschouwd als een sociale calamiteit en rechtvaardigde zo de toepassing van GRIP-4. Het sluit ook aan bij de steeds meer levende en toegepaste gedachte van de mogelijk bredere rolopvatting van de veiligheidsregio, aldus Van Duin. Daarbij moet wel worden gerealiseerd dat een sociale calamiteit op een aantal punten echt anders is als een klassieke of fysieke calamiteit. Bij een sociale calamiteit is vaker sprake van een duidelijke voorgeschiedenis en van voor- en tegenstanders. Beide aspecten speelden hier een rol en leidden tot problemen bij de overname van het beheer en de sluiting van de camping.

Download het rapport GRIP-4 bij Fort Oranje

GRIP-4 bij Fort Oranje

Artikel delen