Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Grote belangstelling voor implementatiebijeenkomst Landelijke Handhavingstrategie

Ruim honderd managers van gemeenten, provincies, waterschappen, omgevingsdiensten, inspecties, Openbaar Ministerie en politie waren op woensdag 19 november in Utrecht aanwezig bij een implementatiebijeenkomst over de Landelijke Handhavingstrategie (LHS).

IPO 20 November 2014

Ruim honderd managers van gemeenten, provincies, waterschappen, omgevingsdiensten, inspecties, Openbaar Ministerie en politie waren op woensdag 19 november in Utrecht aanwezig bij een implementatiebijeenkomst over de Landelijke Handhavingstrategie (LHS).

De bijeenkomst had verschillende doelen:

  • informatie geven over de inhoud en invoering van de LHS,

  • leerervaringen delen van instanties die al langere tijd met een soortgelijke handhavingstrategie werken

  • oefenen met de LHS aan de hand van een casus.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat er veel draagvlak is voor het vaststellen en invoeren van de LHS. Het stappenplan om tot een passende interventie te komen werd logisch en uitvoerbaar gevonden. En de aanwezigen onderschreven de doelen van de LHS:

  • bedrijven een gelijk speelveld bieden bij handhaving

  • meer focussen op bedrijven die regels bewust structureel niet naleven voor eigen gewin

  • het stroomlijnen van de handhaving in Nederland

  • de samenwerking tussen bestuurs- en strafrecht te versterken.

Door middel van het behandelen van een casus werd mooi duidelijk hoe bruikbaar de LHS is en hoe tot een passende interventie kan worden gekomen. Maar het liet ook zien dat een strategie op papier niet volstaat, en dat afstemming en samenwerking van handhavers binnen en tussen instanties van belang zijn om de doelen van de LHS te bereiken. DCMR Milieudienst Rijnmond schetste hierbij uit eigen ervaring welke organisatorische afspraken daar aan kunnen bijdragen.

De geuite zorg dat het gedrag van de overtreder er voor de bestuursrechter niet toe doet, terwijl dit een belangrijk criterium is binnen de LHS, kon in de bijeenkomst worden weggenomen. Bestuursrechters hebben daar geen moeite mee, mits de LHS door het bevoegd gezag is vastgesteld en zorgvuldig is toegepast om willekeur te voorkomen. De interventiematrix in de LHS borgt bovendien, door de opzet ervan, dat interventies proportioneel zijn.

Uiteraard leefde ook de afstemming tussen het bestuursrecht en het strafrecht in de bijeenkomst. De LHS maakt deze afstemming heel expliciet, wat leidde tot vragen over het realiteitsgehalte daarvan. Uit het gesprek hierover volgde dat de 80-20 regel ook hier van toepassing is: de meeste bevindingen zullen voorkomen in de lichtere segmenten van de interventiematrix en die kan het bestuursrecht zelfstandig af. De 80-20 ervaring werd ter plekke gestaafd door praktijkervaringen van DCMR.

Binnenkort zijn de presentaties en een kort videoverslag beschikbaar op deze site. De LHS kunt u

hier

downloaden. Meer informatie over de LHS vindt u op

de website van InfoMil

.

Vragen over de LHS kunt u stellen via landelijkehandhavingstrategie@gmail.com

Artikel delen