Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

IKT met gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam wil onder de Omgevingswet de digitale dienstverlening op het gebied van de fysieke leefomgeving verder optimaliseren. Regelanalisten Petra Frieswijk en Talitha Spuij zetten zich dan ook vol in om de toepasbare regels te optimaliseren en begrijpelijk te maken voor burgers en bedrijven. De IKT-sessies helpen hen hierbij, als bron van kennis, een netwerk en oefenmateriaal.

VNG 31 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Gemeente Rotterdam heeft al relatief veel kennis van het DSO en de nodige specialisten in huis. Toch zeiden ze ‘ja’ op de uitnodiging om deel te nemen aan IKT. Frieswijk vertelt: “Het IKT-team benaderde ons vanwege de interessante combinatie van ons Berkeley Modeler pakket en het feit dat wij een grote gemeente zijn. Tot aan de livegang van de Omgevingswet hielden collega’s zich bezig met de implementatie en draaide testen, zodat het Omgevingsloket en de lokale software goed werkten. Talitha en ik namen het stokje van hen over en zijn nu een maand of tien aan de slag als regelanalist. Het betreft een nieuwe functie, dus extra kennis en mogelijkheden om te oefenen zijn nooit weg.”

De gemeente heeft nu drie sessies meegedaan. Spuij legt uit: “We testen om de week. Voorheen een uur, inmiddels anderhalf. Want voor het testen is het nodig dat je wel wat tijd daarvoor vrijmaakt en een uurtje bleek dan echt te kort.” “Voorafgaand aan het testen stoppen we nog een uur of twee in uitzoekwerk naar aanleiding van bevindingen uit de eerdere test en de voorbereiding voor de volgende”, vult Frieswijk aan. Beide dames nemen deel. Wellicht dat in de toekomst de geo-specialist ook aanhaakt als ze verder zijn in de testen. Spuij: “De laatste keer heeft onze toepasbare regelsoftware leverancier er ook bijgezeten, om de ingewikkeldere technische functionaliteiten te demonstreren. 

Focus op toepasbare regels

De focus voor Frieswijk en Spuij ligt op de toepasbare regels. Frieswijk: “We optimaliseren de huidige toepasbare regels en maken deze begrijpelijker voor de initiatiefnemer. Dit doen we door deze om te zetten naar B1-taalniveau en gebruik te maken van visuele ondersteuning. Maar we geven ook extra toelichting, zodat de initiatiefnemer extra uitleg krijgt bij een vraag. Het is hierbij handig om onze vragen in de testrondes neer te kunnen leggen en ermee te kunnen oefenen.” Spuij vervolgt: “IKT is inderdaad een mooie manier om gezamenlijk te ontdekken wat elke functie inhoudt en waar we vastlopen. Het IKT-team komt met casussen die wij in de praktijk nog niet zijn tegengekomen en wijst ons op functies waar wij niet dagelijks mee werken. Zo optimaliseren we onze kennis van het systeem.”

p grote problemen tijdens het testen zijn ze tot op heden niet gestuit. Frieswijk: “Gelukkig niet! En misschien krijgen we ook helemaal geen grote problemen. Wie weet werkt alles over het algemeen prima. We hopen aan het eind van de rit in elk geval te kunnen zeggen dat we alles begrijpen, dat we weten welke functionaliteiten er zijn en dat alles werkt zoals we willen.” De analisten zijn dan ook benieuwd naar de wisselwerking tussen de plansoftware en de TR-software. Spuij verduidelijkt: “We doelen hiermee op de ‘haakjes’ in je omgevingsplan van de plansoftware, waardoor het mogelijk is een toepasbare regel hieraan te hangen in je toepasbare regelsoftware.” 

Zichtbaar en vindbaar

De dames zijn tevreden over de samenwerking binnen de gemeente Rotterdam wat betreft toepasbare regels. Iedereen weet elkaar goed te vinden. Iets waar de regelanalisten zelf ook bewust veel energie in hebben gestoken. Spuij: “We willen echt bij de voorkant betrokken zijn, zoals bij het omzetten van de oude bestemmingsplannen naar het omgevingsplan. Dus bij het wijzigen en opstellen van de regels. Met in ons achterhoofd steeds de vraag hoe we daarvan toepasbare regels kunnen maken.” Frieswijk vervolgt: “In de beginfase in onze functie als regelanalist hebben we uitgebreid kennisgemaakt met collega’s die we nodig hebben en hebben we presentaties gegeven over onze rol in relatie tot het DSO. Denk aan collega’s van VTH, ICT en KCC, dus qua techniek, inhoud en functioneel. We hebben nu een Toepasbare Regelteam met een planjurist, een collega van KCC, VTH, communicatie en een geo-specialist. Dus ook hier weer een mix van technisch, inhoudelijk en functioneel. Wanneer en met wie we samenkomen is afhankelijk van de vraagstukken die we hebben en wanneer die behandeld worden.” 

Het team zal voorlopig in deze samenstelling blijven werken. Frieswijk: “We zijn nu vooral bezig met de optimalisatie van de huidige toepasbare regels, maar zodra de bestemmingsplannen omgezet worden naar het omgevingsplan, komt er weer een hoop extra werk op ons af. Ik vermoed dat dit begin volgend jaar gaat spelen. Er moeten dan weer een groot aantal nieuwe regels toepasbaar worden gemaakt.” Ondertussen blijft de gemeente kennis verzamelen en delen met elkaar, onder meer op de Dag van de Omgevingswet. Spuij: “Op die dag worden verschillende presentaties gehouden over onderwerpen die de Omgevingswet raken. Ook wij gaan de aankomende keer iets vertellen over toepasbare regels. Alle geïnteresseerde collega’s binnen gemeente Rotterdam kunnen zich inschrijven om sessies bij te wonen. Zo verzamelen én delen we gemeentebreed onze kennis.” 

Leerzaam... en gezellig

In de nabije toekomst blijven de regelanalisten nog aangehaakt bij IKT. Spuij: “De kennisdeling is voorlopig nog veel waard. Het testteam spreekt veel gemeenten en kan hun tips met ons delen. En vice versa. We zien zowel andere gemeenten als de VNG steeds vaker sessies organiseren om van elkaar te leren. Soms speciaal voor regelanalisten, met specifieke onderwerpen. Het is echt fijn om zo samen dit soort zaken op te pakken, het is immers een nieuwe beroepsgroep. Je helpt elkaar samen op weg.”

Frieswijk: “Tot nu toe werken wij steeds met Michel Paardekoper en Naim Andich. Allebei zeer kundig, maar ook kritisch. Soms denken wij dat bepaalde zaken vanzelfsprekend zijn, maar hun vragen zetten ons dan toch aan het denken.” “We kijken echt naar de testsessies uit,” vervolgt Spuij. “We denken nooit: balen, we móeten weer testen. Nee, we vinden het oprecht leuk, leerzaam én gezellig.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.