Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Arjan Loo sinds 1 april 2023 advocaat-senior Bestuurs- en Omgevingsrecht bij De Kempenaer Advocaten

Per 1 april 2023 ben ik bij De Kempenaer Advocaten gestart als advocaat-senior Bestuursrecht en Omgevingsrecht, met daarnaast een focus op energie en duurzaamheid. Daarvoor heb ik bijna 13 jaar gewerkt bij Poelmann van den Broek in Nijmegen als advocaat vastgoed, laatstelijk als advocaat / salary partner.

17 april 2023

Interviews

Interviews

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?  

De Kempenaer Advocaten is een betrouwbaar, betrokken en klantgericht advocatenkantoor. De juridische dienstverlening is van topkwaliteit. Wat mij aan aanspreekt is dat relaties hier diep gaan en langdurig van aard zijn. De klant wordt écht gekend en gehoord. Het is een kantoor dat zich goed verdiept in wat de klanten bezighoudt en wat in hun omgeving speelt, veelal door met regelmaat – ook zonder specifieke reden – met de klanten in gesprek te gaan. Het is een kantoor met een duidelijke no-nonsense mentaliteit. Dat past bij mij. Praktisch en to the point. Cliënten weten mij vaak in een vroeg stadium al te vinden, omdat zij weten dat zij in mij een sparringpartner vinden die ook graag op strategisch niveau en proactief meedenkt. In mijn praktijk geef ik adviezen om een cliënt daadwerkelijk verder te helpen: adviezen waar een klant direct verder mee kan.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?  

Het omgevingsrecht is altijd in beweging. We zijn een dichtbevolkt land met een goede economie en een geweldige infrastructuur. En altijd willen we blijven groeien, maar daar komen grote uitdagingen bij kijken. Op dit moment zijn de huidige woningnood (woningbouwopgave van > 900.000 woningen tot en met 2030), de stikstofproblematiek (die onder meer de woningbouwopgave vertraagt) en de energietransitie (van fossiele brandstoffen naar duurzame energie) ‘hot topics’. De grote uitdaging voor een advocaat die zich in het ruimtelijk domein begeeft is om, ondanks de schaarse ruimte in Nederland en bijbehorende belemmerende regels, ontwikkelingen mogelijk te blijven maken. Te zoeken naar de wegen om een aantrekkelijke leefomgeving te creëren en te behouden.

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?  

Zoals ik al zei: het omgevingsrecht is altijd in beweging. Het staat midden in de samenleving. Waar je ook kijkt, alles wat je ziet heeft met het omgevingsrecht te maken. De bouw van nieuwe woonwijken, de uitbreiding van bedrijventerreinen of winkelcentra, het behoud van onze natuurgebieden, maar ook de regels voor (en effecten van) verkeer op snelwegen en bijvoorbeeld het geluid dat van pretparken en festivals uitgaat. Interessant daarbij is vaak hoe al die diverse functies zich tot elkaar verhouden, zodat we met elkaar een goede leefomgeving behouden. Daar denk ik graag over mee: ontwikkelingen mogelijk maken.

Wie inspireert u en waarom?  

Lastige vraag. Ik haal mijn inspiratie niet uit een specifiek persoon. Wel uit bepaalde persoonskenmerken: open, toegankelijk en een down-to-earth mentaliteit. Wees een benaderbaar persoon, waar iemand het gevoel bij heeft altijd terecht te kunnen.

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?  

Een levendig centrum. Dat is namelijk een teken dat we goed met onze ruimte omgaan. Een levendig centrum vereist namelijk dat er een divers aanbod is. Niet alleen maar winkels, maar een combinatie van wonen, werken én recreatie. Daarnaast is op die plekken vaak ook goed nagedacht over een goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en is er in veel gevallen ook voldoende ‘groen’ aanwezig om het tot een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken. Zo moeten wij met onze ruimte omgaan: zorg voor een combinatie van functies die elkaar versterken en creëer daarmee een plek waar we graag willen zijn.

Wat is uw grootste ergernis over het omgevingsdomein?

Een negatieve, afwijzende, grondhouding bij nieuwe ontwikkelingen. Mijn ervaring is dat bij nieuwe ontwikkelingen veelal eerst de hakken in het zand gaan. Dat terwijl achter nieuwe ontwikkelingen vaak een goed verhaal en een positieve gedachte zit (bijvoorbeeld het natuurinclusief ontwerpen). Mijn gedachte daarbij: ga altijd met een open mind het gesprek aan en luister eerst naar een verhaal (ontwikkelingsplan) voor daar een oordeel over te geven.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?  

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Het is een boek dat een mooie kijk geeft om kwaliteit van zowel een werksituatie als een privésituatie te verbeteren. Maar voor mij nog belangrijker: het boek biedt ook een mooi beeld om de kwaliteit van omgang met anderen te verbeteren. Hoe ben je op een prettige manier benaderbaar en hoe zet je anderen in hun kracht? Daar haal ik voldoening uit.

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?  

Zelfvertrouwen en empathie. Geloof in jezelf, weet dat fouten maken (ook door anderen) menselijk is, maar vertrouw op je eigen kwaliteiten en weet waar je sterke en zwakke kanten zitten. Benut die op een positieve manier maar zonder arrogantie.

Wat is uw persoonlijke motto?

Niet ingewikkeld doen als het niet ingewikkeld is. Wees praktisch en begrijpelijk, daar help je iemand (en jezelf) écht verder mee.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.