Informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees overhandigden op woensdag 15 december hun eindverslag en het coalitieakkoord aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De overhandiging vond plaats in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Het plenaire debat over het eindverslag van de informateurs vindt plaats op donderdag 16 december vanaf 10.15 uur.
Vier partijen – de VVD, D66, CDA en ChristenUnie – onderhandelden de afgelopen maanden over een nieuw coalitieakkoord. Deze besprekingen zijn nu afgerond. Informateurs Remkes en Koolmees overhandigden om 13.30 uur hun eindverslag en het coalitieakkoord aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Vervolgens lichtten de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) het coalitieakkoord toe.
“Het belangrijkste is nu om vooral vooruit te kijken”, aldus Kamervoorzitter Bergkamp bij de overhandiging. “We kunnen nu écht een begin maken met het herstellen van de normale parlementaire verhoudingen. Een Tweede Kamer die een missionair kabinet controleert en haar taak als medewetgever volwaardig kan vervullen. En daarmee kunnen we hoop ik ook het vertrouwen in de politiek terugwinnen.” Bergkamp bedankte de informateurs voor hun inspanningen. “U heeft een proces dat muurvast leek te zitten in beweging gebracht.”
Het plenaire debat over het eindverslag van de informateurs vindt plaats op donderdag 16 december vanaf 10.15 uur. Tijdens het debat wordt naar verwachting een formateur aangewezen.
Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp. Woensdag 15 december 2021
Geachte aanwezigen, hartelijk welkom.
Ik wil allereerst u - onze informateurs - de heer Remkes en de heer Koolmees, hartelijk danken voor het werk dat is verzet, en het resultaat. Eindelijk zagen we witte rook.
En dat is knap.
U heeft een proces dat muurvast leek te zitten, in beweging gebracht. Maar wie kan dan ook de robuustheid en nuchterheid van de heer Remkes in combinatie met de souplesse en de vrolijkheid van de heer Koolmees weerstaan?
Het is geen geheim dat het gehele proces wat mij betreft sneller kon.
De formatie laat ik evalueren. Wat ging goed en wat kan beter? Ik wil daarbij ook specifiek kijken naar de informatievoorziening naar de opdrachtgever: de Tweede Kamer. We lazen veel in de media, terwijl de Kamer daarna pas via de formele kanalen werd ingelicht.
En die informatie was dan ook nog beperkter.
We gaan dus terugkijken.
Maar het belangrijkste is om nu vooral vooruit te kijken.
We kunnen nu écht een begin maken met het herstellen van de normale parlementaire verhoudingen. Een Tweede Kamer die een missionair kabinet controleert en haar taak als medewetgever volwaardig kan vervullen. En daarmee kunnen we hoop ik ook het vertrouwen in de politiek terugwinnen.
En dat vertrouwen terugwinnen kan.
Door het bedrijven van inhoudelijke en richtinggevende politiek en rechtvaardige procedures. Waarbij we samen wetgeving opleveren die goed uitvoerbaar is en begrijpelijk.
Waarbij we antwoord geven op de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken. Want dat is wat Nederland van ons vraagt.
Tot slot. Er is door alle partijen keihard gewerkt om de eindstreep te halen. De omstandigheden om een kabinet te formeren waren verre van ideaal. Het land verkeert nog steeds in crisis: Veel besmettingen. De zorg die over loopt. Ondanks de demissionaire periode was er een actieve Kamer en een actief kabinet. Er waren veel debatten. En ondanks al deze omstandigheden hebben alle partijen doorgezet om een coalitieakkoord te sluiten. En daarvoor heb ik ook respect.
Hartelijk dank! Ik geleid dit rapport door naar de Kamer, zodat we donderdag het debat erover kunnen voeren.
Eindverslag van de informateurs Remkes en Koolmees
Coalitieakkoord 2021-2025: Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst