De lage tot geen eisen aan de thermische isolatie bij ingrijpende renovatie hebben niet lang stand gehouden in het huidige Bouwbesluit 2012.Naar verwachting gaan vanaf 1 juli 2013 deze eisen fors omhoog bij ingrijpende renovatie.Wat onder ingrijpende renovatie wordt verstaan is uitgelegd in de toelichting van de wettekst en is haast omgetoverd tot een ""wetenschap"" voor een particuliere verbouwer.
De lage tot geen eisen aan de thermische isolatie bij ingrijpende renovatie hebben niet lang stand gehouden in het huidige Bouwbesluit 2012.
Naar verwachting gaan vanaf 1 juli 2013 deze eisen fors omhoog bij ingrijpende renovatie.
Wat onder ingrijpende renovatie wordt verstaan is uitgelegd in de toelichting van de wettekst en is haast omgetoverd tot een "wetenschap" voor een particuliere verbouwer.
De isolatie verhoging is de Nederlandse vertaling van artikel 7 van de
richtlijn 2010/31/EU
:
Artikel 7
Bestaande gebouwen
De lidstaten nemen de noodzakelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat wanneer bestaande gebouwen een ingrijpende renovatie ondergaan, de energieprestatie van het gebouw of van het gerenoveerde deel daarvan tot het niveau van de overeenkomstig artikel 4 vastgestelde minimumeisen inzake energieprestatie wordt opgevoerd, voor zover dit technisch, functioneel en economisch haalbaar is.
Artikel 2
Definities
10. ingrijpende renovatie: de renovatie van een gebouw, waarbij
a) de totale kosten van de renovatie met betrekking tot de bouwschil of de technische bouwsystemen hoger zijn dan 25 % van de waarde van het gebouw, exclusief de grond, of
b) meer dan 25 % van de oppervlakte van de bouwschil een renovatie ondergaat.
De lidstaten kunnen ervoor opteren mogelijkheid a) of b) toe te passen;
De Nederlandse vertaling houdt echter geen rekening met of het technisch, functioneel en economisch haalbaar is. Althans dat blijkt niet uit de artikeltekst en de toelichting van het concept wijziging Bouwbesluit 2012 . Waar eerder met gezond verstand in samenspraak met het bevoegd gezag het isolatieniveau bepaald kon worden (Bouwbesluit 2003) middels een ontheffing moet dit nu plaats maken voor abstracte regels die wel eens onuitvoerbaar kunnen zijn. Het effect kan ook zijn dat men afziet van de renovatie vanwege de consequenties (een dergelijke renovatie kan namelijk ook het gehele binnenmilieu zo beïnvloeden dat het onverstandig is aan deze eis te voldoen). Daarmee wordt een averechts effect bereikt.
De uitleg ingrijpende renovatie:
Er is sprake van een ingrijpende renovatie als bedoeld in het derde lid wanneer meer dan 25 % van de oppervlakte van de gebouwschil, wordt vernieuwd, veranderd of vergroot en deze vernieuwing verandering of vergroting de integrale gebouwschil betreft. In de regeling is een berekeningsmethodiek voor het berekenen van deze oppervlakte aangewezen. Als is bepaald dat er sprake is van een ingreep die betrekking heeft op meer dan 25 % van de oppervlakte van de gebouwschil, moet daarna worden nagegaan of deze ingreep de integrale gebouwschil betreft. Alleen voor zover daar sprake van is, geldt voor de ingreep in kwestie het nieuwbouwniveau. Van een renovatie van de integrale gebouwschil is bijvoorbeeld sprake wanneer een dak of gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd, waardoor de mogelijkheid bestaat om tegelijkertijd de
isolatie aan te brengen die voldoet aan de nieuwbouweis. Ten overvloede wordt opgemerkt dat bij ingrijpende renovatie in principe sprake is van een activiteit waarvoor een vergunning voor het bouwen nodig is. Dit betekent ook voor het bevoegd gezag zichtbaar is wanneer er sprake is van ingrijpende renovatie, zodat zo nodig handhavend kan worden opgetreden. Bij aanpassingen die geen betrekking hebben op de integrale bouwschil is, ook als het gaat om renovatie van meer dan 25 % van de gebouwschil, geen sprake van ingrijpende renovatie. Voorbeelden van dergelijke niet ingrijpende renovaties zijn bijvoorbeeld: naisolatie van een spouwmuur, na-isolatie van enkelsteens buitenmuren aan binnen- of buitenkant, na-isolatie onder dakpannen of tegen het dakbeschot. Bij aanpassingen waarbij geen werkzaamheden aan de integrale gebouwschil worden verricht, kan op grond van het eerste lid van artikel 5.6 met het rechtens verkregen niveau worden volstaan.
Opmerkingen ERB
Of deze toelichting geheel in lijn is met bijlage II van het BOR is onderwerp van discussie. Want heb je wel vergunning nodig als het uiterlijk na renovatie hetzelfde is als voor de renovatie? Is bij het vervangen een houten dak sprake van groot onderhoud?
Door de keuze om pas van een ingrijpende renovatie te spreken als de integrale gebouwschil aan de orde wordt strijdigheid met artikel 4 van de Woningwet voorkomen. Omdat de eis van artikel 5.3 van het Bouwbesluit 2012 betrekking heeft op de gehele uitwendige scheidingsconstructie, is naar het oordeel van de stichting ERB de laatste alinea van bovenstaande toelichting niet juist. Bij na-isolatie is is namelijk niet de gehele uitwendige scheidingsconstructie onderwerp van de verbouwing en verzet artikel 4 van de Woningwet zich tegen toepassing van artikel 5.3 van de Woningwet. Dat is nu juist de reden waarom het begrip ingrijpende renovatie ten opzichte van de richtlijn is aangescherpt.
Download hier het concept wijziging van het Bouwbesluit 2012