Minister Plasterk (BZK) informeert de Tweede Kamer over twee onderwerpen met betrekking tot de Flora- en Faunawet (inmiddels opgegaan in de Wet natuurbescherming) en warmtekrachtkoppeling. Verder informeert de minister de Kamer over toezegging in relatie tot de Stichting Fonds Duurzaam funderingsherstel.
Tijdens het Algemeen Overleg Bouwregelgeving op 14 februari jongstleden heb ik toegezegd uw Kamer nader te informeren over twee onderwerpen met betrekking tot de Flora- en Faunawet (inmiddels opgegaan in de Wet natuurbescherming) en warmtekrachtkoppeling. In deze brief ga ik in op deze onderwerpen mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken. Verder informeer ik u in deze brief over mijn toezegging in relatie tot Stichting Fonds Duurzaam funderingsherstel. Ik sluit deze brief af met een terugkoppeling van het gesprek dat mijn ambtsvoorganger heeft gevoerd met FME, Bouwend Nederland en UNETO-VNI over een centrale gebouwendatabase.
Flora- en Faunawet
Bij het Algemeen Overleg heeft het lid Van Helvert (CDA) in relatie tot het Ecorys-rapport Economische gevolgen Flora- en Faunawet gevraagd of de data van onderzoeken niet openbaar kunnen worden gemaakt, zodat niet telkens dezelfde onderzoeken opnieuw uitgevoerd hoeven te worden.
De rapporten die worden gemaakt bij een ontheffingsaanvraag voor voorheen de Flora en Faunawet, thans de Wet natuurbescherming, zijn eigendom van de aanvrager of van het betreffende adviesbureau. Het openbaar maken van deze data is een inbreuk op dit eigendomsrecht.
De betreffende data van een ontheffingsonderzoek voor een bepaald project hebben verder ook een beperkte meerwaarde voor andere projecten. Bij ieder project kunnen namelijk andere soorten voorkomen, zelfs als projecten dicht bij elkaar zijn gelegen. Ook kan de aanwezigheid van soorten in de tijd veranderen. Om het uitvoeren van onderzoeken te vereenvoudigen heeft het ministerie van Economische Zaken de zogenaamde effectenindicator soorten ontwikkeld. Met deze effectenindicator soorten kan een initiatiefnemer kosteloos een eerste indicatie verkrijgen van beschermde dier- en plantensoorten op zijn locatie. De effectenindicator soorten kan eenvoudig via internet geraadpleegd worden via
www.effectenindicator-soorten.nl
.
Warmtekrachtkoppeling
Bij het Algemeen Overleg heeft het lid Van Helvert (CDA) naar voren gebracht dat het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (CRG) voor gebouw-gebonden warmtekrachtkoppeling geen kwaliteitsverklaring kan afgeven. Dit zou er dan toe leiden dat een gebouwgebonden warmtekrachtkoppeling niet correct kan worden meegenomen in de berekening van de energie-index, wat vervolgens doorwerkt in de puntentelling van het woningwaarderingsstelsel.
Ik heb hierover navraag gedaan bij het Bureau CRG. Het Bureau CRG herkent het naar voren gebracht probleem niet. Zij kan namelijk wel degelijk een kwaliteits-verklaring met de energieprestatie van een gebouwgebonden warmtekracht-koppeling controleren en goedkeuren. Een goedgekeurde kwaliteitsverklaring wordt vervolgens door het Bureau CRG opgenomen in haar database. Bij de berekening van de energie-index kan worden gebruik gemaakt van de gegevens in deze database. De bepalingsmethode voor de energie-index waardeert een gebouwgebonden warmtekrachtkoppeling als energiebesparende maatregel.
Stichting Fonds Duurzaam funderingsherstel
In het Algemeen Overleg heb ik toegezegd u voor eind februari een brief te sturen over de benoeming van de voorzitter van de Raad van Toezicht van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. De voorbereiding van de oprichting van de stichting vergt echter meer tijd dan was voorzien en zal voor 1 mei 2017 plaatsvinden. Direct na de oprichting van de stichting zal ik de voorzitter van de Raad van Toezicht benoemen en u daarover bij brief informeren.
Gebouwendatabase
In de brief van 24 november 2016 (TK 2016-2017, nr. 2016D45390) heeft mijn ambtsvoorganger toegezegd uw Kamer te informeren over de uitkomsten van het gesprek met FME, Bouwend Nederland en UNETO-VNI over een centrale gebouwendatabase. Aanleiding voor dit gesprek was hun brief van 28 september 2016 waarin zij aandringen op het realiseren van een door de overheid beheerde centrale gebouwendatabase waarin wettelijke verplichte keuringen, controles, inspecties en registraties inzichtelijk zijn gemaakt.
Het gesprek heeft plaatsgevonden op 26 januari jongstleden. Bij dit gesprek heeft mijn ambtsvoorganger de suggestie gedaan dat marktpartijen zelf deze gebouwendatabase zouden kunnen realiseren. Verder heeft hij zijn zorgen geuit over een mogelijke lastenverzwaring voor gebouweigenaren en overheidsdiensten. FME, Bouwend Nederland en UNETO-VNI hebben laten weten de hun bekende achtergrondinformatie aan het ministerie ter hand te stellen en zich verder te oriënteren op hun voorstel.