Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Koopwoningen in juni bijna 10 procent duurder dan jaar eerder

In juni 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna 2 jaar. Ten opzichte van mei 2024 stegen de prijzen in juni met 1,3 procent. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

CBS 22 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Prijzen koopwoningen stijgen met 1,3 procent ten opzichte van mei

Ten opzichte van mei is de prijsindex bestaande koopwoningen in juni met 1,3 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In juni 2024 lagen de prijzen gemiddeld 3,2 procent hoger dan bij de vorige piek in juli 2022.

Minder transacties bestaande koopwoningen in juni

Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 14 662 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 12 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2024 zijn 92 383 woningen verkocht, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder.

In juni was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 441 112 euro. NB Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

De NVM publiceerde bijna drie weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.