Op Zuid-Beveland zijn bij de sloop van een woning de asbestregels overtreden. Hierdoor is de werknemer van een aannemingsbedrijf uit Goes mogelijk blootgesteld aan asbest. De Inspectie SZW legt hiervoor een boete op aan de werkgever van ruim € 14.000.
Op Zuid-Beveland zijn bij de sloop van een woning de asbestregels overtreden. Hierdoor is de werknemer van een aannemingsbedrijf uit Goes mogelijk blootgesteld aan asbest. De Inspectie SZW legt hiervoor een boete op aan de werkgever van ruim 14.000.
Na een tip van het regionale milieuteam van de politie Zeeland en van een bouwinspecteur van de gemeente Goes stuitte een inspecteur van de Inspectie SZW op een slooplocatie op een zeer onveilige situatie aan. Aangetroffen werd geheel of gedeeltelijk verwijderd asbesthoudend materiaal. Het werk is onmiddellijk stilgelegd. Men was bezig geweest met een kraan een woning volledig af te breken, zodat er nieuwbouw kon plaats vinden. Daarbij waren geen voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals beschermende kleding, waarschuwingsborden voor passanten en het bij de hand houden van verpakkingsmateriaal om eventueel asbesthoudende delen veilig op te bergen en af te voeren. De stukken asbesthoudend puin lagen overal op het terrein.
Het blijkt dat de particuliere eigenaar heel goed wist dat de te slopen woning op veel plaatsen asbest bevatte want hij beschikte over een asbestinventarisatierapport. Zon rapport is verplicht als een gebouw dat voor 1994 is gebouwd wordt verbouwd of gesloopt. Toch heeft hij een aannemingsbedrijf ingehuurd dat niet gecertificeerd is om asbest te mogen verwijderen (
www.ascert.nl
). Ook heeft hij het inventarisatierapport achtergehouden. Dat is laakbaar maar het ontslaat het aannemingsbedrijf niet van de plicht om bij het accepteren van de opdracht expliciet naar het inventarisatierapport te vragen en niet aan het werk te gaan voordat duidelijk is dat er geen asbest in het te slopen pand zit. Is dat er wel dan mag dit ongecertificeerde bedrijf de opdracht helemaal niet aannemen.
Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector de komende jaren een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met tien inspecteurs, die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden. Begin 2012 is de hoogte van een aantal boetes voor het onveilig verwijderen van asbest bovendien verdubbeld.
Het gebruik van asbest is in Nederland al sinds 1994 verboden. Alle bedrijven in Nederland die asbest verwijderen, moeten dat vooraf bij de Inspectie SZW melden. In ons land zijn er ongeveer 300 bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen.
Door Inspectie SZW