Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Misbruik van bezwaarprocedures bij bouwprojecten

NOS en NRC vroegen NEPROM-directeur Fahid Minhas naar het misbruik van bezwaarprocedures bij bouwprojecten. Minhas waarschuwde voor stijgende kosten en vertragingen en pleit voor een striktere selectie van bezwaarprocedures.

Neprom 30 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

​NEPROM luidt de noodklok over het groeiende misbruik van bezwaarprocedures door omwonenden van bouwprojecten. Volgens recent onderzoek van NRC gebruiken sommige buurtbewoners bezwaarprocedures niet om legitieme zorgen te uiten, maar om er financieel beter van te worden. Dit zorgt voor aanzienlijke vertragingen en extra kosten voor bouwprojecten. NEPROM-directeur Fahid Minhas sprak aansluitend ook met NOS over procedures als verdienmodel. Onderstaand de belangrijkste bevindingen uit beide artikelen.

Bezwaarprocedures als verdienmodel
Fahid Minhas, directeur van NEPROM, bevestigt dat het misbruik van bezwaarprocedures een groeiend probleem is voor ontwikkelaars. "Omwonenden maken bezwaar tegen een bouwproject en bieden vervolgens aan het bezwaar in te trekken als de ontwikkelaar hen betaalt. De gevraagde bedragen kunnen oplopen tot wel 100.000 euro," aldus Minhas. Voor ontwikkelaars is het vaak goedkoper om te schikken dan om een project stil te leggen, wat de kosten en de vertragingen verder verhoogt.

Uit een rondgang van NRC bleek dat bij zeven van de ruim twintig ondervraagde ontwikkelaars sprake was van lopende onderhandelingen of afgekochte procedures. Het exacte aantal gevallen is moeilijk vast te stellen, maar het probleem is wijdverbreid en veroorzaakt serieuze hinder voor de bouwsector.

Vertragingen en stijgende kosten
De gevolgen van deze praktijken zijn aanzienlijk. "Een bouwproject kan niet starten zolang er nog bezwaren liggen," zegt Minhas. "Soms leidt de vertraging ertoe dat projecten worden aangepast of zelfs niet doorgaan. Dit drijft de bouwkosten enorm op, wat de betaalbaarheid van woningen verder onder druk zet."

Minhas benadrukt dat vooral de procedures bij de Raad van State een knelpunt vormen. De Raad bevestigt dat de werkdruk hoog is, vooral bij omgevingsrechtelijke zaken, die door toenemende wet- en regelgeving steeds complexer worden.

Oproep tot verandering
NEPROM roept de overheid op om actie te ondernemen. Minhas pleit voor een betere voorselectie bij de Raad van State, waarbij bezwaar alleen wordt toegestaan als er ernstige twijfel is over een eerder oordeel van een lagere rechter. Dit systeem, dat al in Duitsland is ingevoerd, zou veel kansloze procedures kunnen voorkomen en het misbruik van bezwaarprocedures als verdienmodel tegenwerken.

"Wij zijn in gesprek met Tweede Kamerleden om dit systeem ook in Nederland in te voeren," aldus Minhas. "Zo wordt het minder aantrekkelijk om bezwaar te maken met als enige doel financieel gewin."

NEPROM zal zich blijven inzetten voor een eerlijker en efficiënter procesrecht, waarin zowel het recht op bezwaar als het recht op betaalbare en tijdige woningbouw in balans zijn.​

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.