Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Plannen weggooien lost problemen platteland niet op

De stikstofaanpak van provincies gaat van tafel, melden Haagse bronnen aan NOS. Dat is een klap in het gezicht van iedereen die de afgelopen jaren werkte aan een mooier platteland. Een platteland dat nu juist zijn hoop op déze coalitie had gevestigd. Daarnaast is het opnieuw een knauw voor de Nederlandse natuur.

Natuurmonumenten 4 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het buitengebied verarmt. De biodiversiteit neemt af, het aantal dagvlinders is sinds 1992 gehalveerd. Bloeiende plantensoorten verdwijnen doordat insecten zeldzaam zijn geworden. Die insecten bestuiven onze gewassen en zijn dus voor onze voedselzekerheid cruciaal: de landbouw kan niet zonder de natuur bestaan. 

NPLG

Met boswachters, boeren, burgers en overheid werd de afgelopen jaren gewerkt aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Het programma werkt toe naar (internationale) doelen voor een gezonde leefomgeving: schoon water, duurzamere landbouw, robuuste natuur, schone lucht. Daarmee creëer je een gezond, mooi en fijn buitengebied waarin natuur floreert en boeren en andere ondernemers een goede boterham kunnen verdienen. 

Oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt

Met het schrappen van het NPLG zijn de problemen niet opgelost. Dit kabinet heeft van meet af aan gezegd dat ze zich aan de wet zal houden maar de vraag is nu hoe. In 2025 moet 40% van de natuurgebieden in Nederland niet langer lijden onder extreme stikstofneerslag. In 2027 moet ons water voldoende schoon en gezond zijn volgens de internationale Kaderrichtlijn Water. Niet voor niets luiden provincies de noodklok omdat zij als geen ander weten hoe noodzakelijk het is om vanuit de realiteit van een gebied te werken aan die opgaves. Zij hebben vertrouwen gevraagd en gekregen van alle deelnemers aan het NPLG. Het vertrouwen in de overheid wordt geschaad door na jaren dat werk ineens van tafel te vegen. Het kabinet gooit de oude schoenen weg voor ze nieuwe heeft, terwijl we al jarenlang weten dat stilstand achteruitgang betekent: op het boerenerf én in de natuur. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.