Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rapport Q1 monitoring Omgevingswet en Wkb beschikbaar

Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld en de uitvraag over kwartaal 1 is in april gestart. Van deze uitvraag is de rapportage nu beschikbaar.

VNG 13 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Deze rapportage bevat de uitkomsten van deze eerste ronde monitoring. Het geeft al een beeld van de eerste ontwikkelingen en de richting waarin de effecten zich op dit moment bewegen. 

Lees de Monitor Omgevingswet en Wkb Kwartaalrapportage 2024-1 (pdf, 709 kB)

Monitoringstraject

Deze monitoring is onderdeel van een interbestuurlijk monitoringstraject, ter ondersteuning van de afspraken die de minister heeft gemaakt met de Eerste en Tweede Kamer, om jaarlijks te monitoren en daarover te rapporteren. De VNG rapporteert haar bevindingen ook aan de Evaluatiecommissie Omgevingswet.  

Benchmark

Naast de belangrijke input voor de bestuurlijke discussie over de (financiële) impact van de wetten, levert monitoring ook inzicht in onder andere uw eigen beleidskeuzes. Na deelname aan de monitor krijgt u daarnaast toegang tot een benchmark tool, waarin u uw gegevens kunt vergelijken met andere gemeenten van dezelfde grootte. Zo kunt u zien hoe u ervoor staat ten opzichte van andere gemeenten.  

Deelname

Op dit moment zijn er 54 gemeenten die zich hebben aangemeld voor de monitor, 31 daarvan hebben uiteindelijk in kwartaal 1 de enquête inhoudelijk voldoende teruggestuurd. Deze respons zien wij graag nog groeien de komende kwartalen naar 50-70 gemeenten, om de data te kunnen versterken. Wilt u zich ook aanmelden voor deelname aan de monitor Omgevingswet en Wkb? Aanmelden kan via het aanmeldformulier.   

Heeft u vragen over deze monitor? Dan kunt u contact opnemen met het team Monitoring via omgevingswet@vng.nl o.v.v. Monitoring Omgevingswet en Wkb.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.