In onze vorige nieuwsbrief hebben wij aandacht besteed aan het kabinetsvoornemen om de procedures voor het verlenen van omgevingsvergunningen te vereenvoudigen. Inmiddels is in de Staatscourant het ontwerpbesluit tot wijziging van het Bor gepubliceerd en is duidelijk hoe het kabinet tijdelijk en permanent afwijken van het bestemmingsplan makkelijker wil maken.
Verruiming regels Besluit omgevingsrecht bekend
In onze
vorige nieuwsbrief
hebben wij aandacht besteed aan het kabinetsvoornemen om de procedures voor het verlenen van omgevingsvergunningen te vereenvoudigen. Inmiddels is in de Staatscourant het ontwerpbesluit tot wijziging van het Bor gepubliceerd en is duidelijk hoe het kabinet tijdelijk en permanent afwijken van het bestemmingsplan makkelijker wil maken.
Permanent of tijdelijk afwijken, u heeft de keuze:
Permanent afwijken
Permanent afwijken van het bestemmingsplan is geregeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Als u een aanvraag indient bij de gemeente om te mogen afwijken van de regels van het bestemmingsplan geldt de uitgebreide voorbereidingsprocedure van 26 weken.
In het ontwerpbesluit wordt voorgesteld om het permanent afwijken met een eenvoudigere procedure mogelijk te maken en op een aantal belangrijke onderdelen te verruimen. Het voorstel is om de volgende punten te wijzigen:
Voor functiewijzigingen geldt geen beperking in oppervlaktemaat (nu beperkt tot 1.500 m²)
Het aantal woningen mag wel toenemen
Het bebouwde oppervlak en bouwvolume mogen niet worden vergroot
Buiten de bebouwde kom is de eenvoudige procedure uitsluitend van toepassing voor logiesfuncties van werknemers
Voor deze gevallen geldt de eenvoudige reguliere voorbereidingsprocedure (8 weken). De gemeente kan voor deze wettelijke mogelijkheden aanvullende regels (beleidsregels voor de toepassing ervan) opstellen.
Ook wordt het mogelijk om relatief simpele aanpassingen van een gebouw of bouwwerk met een eenvoudige procedure te realiseren. In bijlage II van het Bor staat precies omschreven in welke gevallen deze korte voorbereidingsprocedure van toepassing is. Wel kan de gemeente aanvullend specifiek beleid opstellen. U doet er dus goed aan eerst te onderzoeken welke aanvullende regels de gemeente hanteert.
Tijdelijk afwijken
Wilt u tijdelijk een andere functie voor een pand? Dan wilt u mogelijk tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk mogelijk maken van woningen in een kantoorpand of leegstaand woonzorgcomplex.
In de huidige situatie is het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan voor ten hoogste 5 jaar onder voorwaarden toegestaan. Daarvoor is een tijdelijke omgevingsvergunning nodig. Voor het verkrijgen van deze tijdelijke vergunning gelden op dit moment vrij zware' voorwaarden. Zo moet onder meer worden aangetoond dat sprake is van een tijdelijke behoefte' en moet de uitgebreide voorbereidingsprocedure van 26 weken worden gevolgd. Gelukkig heeft het kabinet ook het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan met het ontwerpbesluit makkelijker willen maken.
Met de voorgestelde wetswijziging geldt voor een groot aantal gevallen voor het tijdelijk afwijken de reguliere voorbereidingsprocedure van 8 weken. De volgende criteria zijn hierbij van belang:
De tijdelijke afwijking geldt voor een maximale duur van 10 jaar
De zware eis van de tijdelijke behoefte' vervalt; de afwijking moet aannemelijk maken dat de situatie tijdelijk en eindig is.
Heeft u een leeg pand waarmee u aan de slag wilt?
Bezit u op dit moment een leeg pand en wilt u deze voor andere functies (tijdelijk) gebruiken? Het loont zeker de moeite om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en of de investeringen die u doet rendabel zijn. Afhankelijk van de onderbouwing zijn onderzoeken of aanvullende maatregelen nodig om de functie daadwerkelijk te realiseren. In het geval van een tijdelijke situatie is het logisch dat de kosten binnen enkele jaren moeten worden terugverdiend.
Indien u uw leegstaande pand wilt gebruiken voor de verhuur van woningen is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen in het kader van de Leegstandwet. De gewijzigde wetgeving zal naar verwachting begin 2014 in werking treden. Wij houden u op de hoogte!
Voor meer informatie:
bianca.laheij@bro.nl
of
pascal.hendriks@bro.nl
Door
BRO