Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Veelgestelde vragen over overgangsrecht

Een overzicht van de meest gestelde vragen over overgangsrecht bij activiteiten.

IPLO 20 januari 2024

Blog

Blog

Geen of onvolledige melding Activiteitenbesluit bij aanvraag omgevingsvergunning Wabo. Wat nu?

Op grond van artikel 8.41a (oud) van de Wet milieubeheer moest er bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning Wabo een melding Activiteitenbesluit zitten als:

  • de aangevraagde activiteit tegelijkertijd meldingsplichtig was op grond van het Activiteitenbesluit en

  • nog niet eerder een volledige melding was gedaan.

Wanneer de aanvrager dit niet heeft gedaan, moest het bevoegd gezag hem de gelegenheid geven om de aanvraag aan te vullen. Wanneer er alsnog geen melding binnenkwam, moest het bevoegd gezag de aanvraag buiten behandeling laten.

Omdat het hier gaat om een vereiste voor de afhandeling van een aanvraag om een omgevingsvergunning is op deze procedure, inclusief de in te dienen melding, het oude recht van toepassing. Mits de aanvraag omgevingsvergunning is ingediend vóór 1 januari 2024. Zie artikel 4.3 van de Invoeringswet.

Het feit dat de AIM niet meer in werking is, is geen probleem. De melding Activiteitenbesluit was vormvrij, dus het maakt niet uit hoe de informatie binnenkomt bij het bevoegd gezag.

Mag ik bij een aanvraag die ik op grond van het oude recht moet afhandelen, vooruitlopen op het nieuwe recht?

Het bevoegd gezag handelt een aanvraag van vóór 1 januari 2024 af op grond van het oude recht. Dus op grond van de oude procedure, beoordelingsregels, enzovoort. Het is wel toegestaan om in de vergunningvoorschriften al vooruit te lopen op het nieuwe recht. Dus bijvoorbeeld uit te gaan van de algemene regels van het Bal of het Bbl. Vergunningvoorschriften mogen immers ook uitgaan van een 'toekomstige' situatie. Het is niet toegestaan om een rechtsgrond in het Bal of Bbl te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld een maatwerkmogelijkheid.

Bij een vóór 1 januari ingediende aanvraag ontbreekt een onlosmakelijk verbonden activiteit. Wat moet het bevoegd gezag doen?

Artikel 2.7 van de Wabo verplichtte tot het in 1 aanvraag aanvragen van onlosmakelijk verbonden activiteiten.

Bij een aanvraag van vóór 1 januari 2024, waarbij een onlosmakelijk verbonden activiteit ontbreekt, gebeurt het volgende: het bevoegd gezag verzoekt om aanvulling van de aanvraag met de ontbrekende activiteit. Het bevoegd gezag handelt ook de aanvulling af op grond van het oude recht. De aanvulling is immers onderdeel geworden van een vóór 1 januari ingediende aanvraag.

Een vergunning is aangevraagd vóór 1 januari 2024. Geldt dan de Omgevingswet?

Nee, de vergunning wordt afgehandeld volgens de wetgeving die gold op het moment van het indienen van de aanvraag. Dus volgens het oude recht. Lees meer op Overgangsrecht vergunning.

Is de aanvraag gedaan via het OLO (Omgevingsloket online)? Dan kan de initiatiefnemer deze nog via hetzelfde systeem tot 1 juli 2024 aanvullen. Zie https://www.omgevingsloket.nl/.

Er is vóór 1 januari 2024 een melding ingediend met de AIM. Wat gebeurt er met deze melding?

Als de melding compleet is, geldt deze als melding Activiteitenbesluit.

Als de melding niet volledig is, kan de initiatiefnemer deze niet via de AIM (Activiteiten Internet Module) aanvullen. Hij zal dan voor zijn activiteit via het nieuwe Omgevingsloket een melding moeten indienen die voldoet aan de eisen van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Gegevens waar het Activiteitenbesluit om vraagt, maar het Bal niet, hoeft hij niet meer aan te leveren. Gegevens die hij al eerder heeft aangeleverd (bij de onvolledige melding Activiteitenbesluit) hoeft hij niet nog een keer aan te leveren.

Zie ook:

Overgangsrecht melding activiteit

Activiteitenbesluit milieubeheer

Er is vóór 1 januari 2024 een milieuvergunning fase 1 verleend, maar de bouwvergunning fase 2 is nog niet aangevraagd. Wat geldt in deze situatie?

De milieuvergunning is vanwege het overgangsrecht automatisch een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit geworden. Of, als er geen vergunning meer nodig is, een melding onder de Omgevingswet.

Voor het bouwen van het bouwwerk moet een omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit worden aangevraagd via het nieuwe Omgevingsloket: https://omgevingswet.overheid.nl/home. De Omgevingswet is hierop nu van toepassing.

Dit geldt ook als de milieuvergunning nog in procedure is. Deze wordt dan wel afgehandeld volgens oud recht. De technische bouwactiviteit moet volgens het nieuwe recht worden aangevraagd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.