Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan het woord

Sinds 15 juni is er weer een nieuwe noodverordening van kracht. Hoe wordt deze gehandhaafd door de veiligheidsregio’s? In deze rubriek laten we er verschillende aan het woord. Deze week: 3 vragen aan de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Redactie 18 June 2020

Series/reeksen

Series/reeksen

- Wat doet de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland om te zorgen dat inwoners zich aan de maatregelen houden?

Het zijn landelijke maatregelen die de veiligheidsregio’s helpen doorvertalen. We communiceren al vanaf het begin met een breed palet aan communicatiemiddelen, zelf gemaakt en vanuit rijk. Denk aan onder andere abri’s (wachthuisje, red.), online middelen, persberichten, bewonersbrieven en nudging (o.a. cirkels in parken en markeringen bij demonstraties).

- Wat doet de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland om te zorgen dat de horeca zich aan de maatregelen (1,5 meter afstand; vooraf reserveren) houdt?

Nederland zit in overgangsfase met een soepeler regime en met meer eigen verantwoordelijkheid voor mensen zelf. Maatschappelijke organisaties, scholen bijvoorbeeld, en bedrijven, zoals horeca, zijn verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van hun gasten, klanten en leerlingen. Maar uiteindelijk geldt voor elke Nederlander: blijf thuis bij klachten, houd voldoende afstand, vermijd drukte en was vaak je handen.

- Voor welke maatregelen wordt er actief gehandhaafd, bijvoorbeeld door de inzet van boa’s?

Handhavers en politie lopen veel door de stad. In dichtbevolkte steden, maar ook in drukke recreatiegebieden staat de 1,5 meter maatregel sneller onder druk. Optreden door handhavers en politie gebeurt bij excessen. Overigens helpen waarschuwingen vaak goed, omdat mensen de ratio achter de maatregelen goed snappen.

Artikel delen