Op 18 juli 2014 is de Wet kansspelen op afstand ingediend 1) als voorstel. Deze wet ligt momenteel ter behandeling bij de Eerste Kamer: 2)
1)
Wijziging van de Wet op de kansspelen
2)
https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33996_organiseren_van_kansspelen?start_docList=0#p3
"Dit wetsvoorstel moderniseert de Wet op de kansspelen (hierna: Wok) en de Wet op de kansspelbelasting (Wet KSB) door, onder strikte voorwaarden, online kansspelen mogelijk te maken voor aanbieders. De regering wil de bestaande en toekomstige behoefte aan kansspelen via internet en andere toekomstige elektronische communicatiemiddelen regelen en zorgen dat de speler een passend en aantrekkelijk aanbod heeft met waarborgen tegen kansspelverslaving en criminaliteit. Kansspelen op afstand zijn kansspelen waaraan de speler online en zonder fysiek contact met (het personeel van) de organisator van de kansspelen deelneemt."
Huidige situatie
Op basis van de Wok is het op dit moment niet mogelijk om legaal kansspelen via internet aan te bieden want er bestaat geen vergunningenstelsel. Spelers zijn daarom aangewezen op het illegale aanbod, waarop weinig toezicht mogelijk is. De Kansspelautoriteit (hierna: Ksa) houdt toezicht op het illegale aanbod en heeft de wettelijke bevoegdheid een last onder bestuursdwang, dwangsom en/of een bestuurlijke boete op te leggen van maximaal 810.000,-. Daarnaast zet de Ksa ook andere middelen in om illegale online aanbieders aan te pakken. Ook werpt zij barrières op zoals het blokkeren van reclame en het stoppen van de geldstroom naar de aanbieders van online kansspelen.
De gevolgen voor een speler die deelneemt aan ongereguleerde online kansspelen kunnen rampzalig zijn. Een voorbeeld biedt de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van
25 oktober 2016
. In deze uitspraak vergokte een Nederlander op Unibet maar liefst 2.200.000,-, en bleef hij uiteindelijk zitten met een verlies van 184.671,-. Hij gokte vanuit Nederland en werd via een Nederlands domein (.nl) omgeleid naar het buitenlandse domein. De speler is uiteindelijk opgenomen in een crisistraject van de GGZ wegens verslavingsproblematiek en daarna opgenomen op de afdeling intensive care van de Verslavingszorg. Daarnaast is zijn relatie op de klippen gelopen en heeft hij schulden bij vrienden en familie.
Nieuwe wet
De nieuwe wet introduceert een vergunningsplicht voor aanbieders van online kansspelen voor aanbieders. Aan deze vergunning zijn wettelijke voorwaarden verbonden en de kosten voor deze vergunning zal naar verwachting 40.000,- bedragen. Met een vergunning kan een aanbieder in principe vijf jaar online kansspelen aanbieden.
Naast het aanvragen en hebben van een vergunning rust er ook een uitgebreide zorgplicht op aanbieders om kansspelverslaving zoveel mogelijk te voorkomen. Spelers moeten voldoende geïnformeerd worden over de risicos van kansspelen. Daarnaast moet de speler zoveel mogelijk inzicht krijgen in het eigen speelgedrag. Voorts moet de vergunninghouder maatregelen nemen, zoals het opleggen van entreebeperkingen en uitsluitingen, indien het gedrag van de speler daartoe aanleiding geeft. Uiteindelijk moet deze zorgplicht uitmonden in een preventiebeleid.
Bevoegdheden Ksa
De Ksa krijgt ook een aantal nieuwe bevoegdheden. Zo kan zij anoniem deelnemen aan online kansspelen om geldstromen te volgen en de identiteit van de aanbieder te kunnen achterhalen. Tevens kan zij partijen die de kansspelen op afstand bevorderen, bindende aanwijzingen gegeven om de dienstverlening te staken. Hierbij kan gedacht worden aan betaaldiensten, adverteerders en hostingproviders. Tot slot wordt het bestuursrechtelijke instrumentarium uitgebreid. Zo kan zij extra handhaven, zoals het binnentreden en doorzoeken van woningen tegen de wil van de bewoner, het definitief in beslag nemen van goederen en het verzegelen van ruimten en voorwerpen.
Gokverslaving
Omdat de kans op verslaving bij kansspelen erg groot is wordt er een apart fonds opgericht ter bestrijding daarvan. Vergunninghouders zijn verplicht financieel bij te dragen in de vorm van een afdracht van het bruto spelresultaat (0,5%). Het bruto spelresultaat is het verschil tussen de inleg van deelnemers en het uitgekeerde prijzengeld.
Belastingen
Voor legaal aangeboden online kansspelen moet de vergunninghouder 20% belasting betalen over het bruto spelresultaat. Landgebonden traditionele kansspelen dragen 29% belasting af. Dit percentage geldt ook voor spelers die spelen bij aanbieders die geen vergunning hebben en aldus illegaal zijn. De winnaar draagt dan zelf de belasting af.
Conclusie
Op dit moment worden online kansspelen onbeschermd gespeeld via buitenlandse aanbieders. De Wet kansspelen op afstand moet ervoor zorgen dat het online aanbod verantwoord, betrouwbaar en controleerbaar is. Daarnaast moet kansspelverslaving en criminaliteit zoveel mogelijk worden tegengegaan. Zodra de wet in werking is getreden plaatsen wij hierover een update.