De BBB, de partij van de nieuwe VRO-minister Mona Keijzer, streed in de Eerste Kamer fel voor uitstel van zowel de Omgevingswet als de Wkb. Zal de nieuwe minister dus wel luisteren naar de critici in de Eerste Kamer, anders dan voorganger Hugo de Jonge?
Mona Keijzer. Foto: Martijn Beekman / Rijksoverheid
Aan die taken zal de minister haar handen vol hebben, want met name vanuit de Eerste Kamer worden de ontwikkelingen ook na 1 januari 2024 op de voet gevolgd.
Bijgaand het koninklijk besluit op grond van artikel 44 van de Grondwet waarmee het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening opnieuw (eerder van 1965-1982) is ingesteld.
In het KB staat dat de minister wordt belast “met de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor zover deze voor 2 juli 2024 waren opgedragen aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.”
Bedoeld zijn de taken die in januari 2022 werden opgedragen aan de minister voor VRO en die De Jonge heeft meegenomen bij zijn benoeming tot minister van BZK.
Inmiddels is ook het organogram op de website geplaatst. En daaruit blijkt dat het DG Volkshuisvesting en Bouwen (voorheen BZK, opnieuw) onder leiding staat van DG Chris Kuijpers en het Programma DG Ruimtelijke Ordening (voorheen BZK, opnieuw) onder leiding staat van Programma DG Marjolein Jansen. Vincent Roozen zal optreden als waarnemend secretaris-generaal. Het is de bedoeling dat MVRO op termijn een eigen SG (en pSG) zal krijgen, die dan ook optreedt als voorzitter van de bestuursraad.
Het KB bevat geen toelichting. Om te weten wat in het takenpakket van minister Keijzer zit, kunt u de site van de rijksoverheid raadplegen waar te lezen valt dat de AZ-ambtenaren haar onder meer de Omgevingswet, het DSO en de “Wet kwaliteitsborging bouw” hebben gegeven.
Er is nogal gedoe over de implementatie van de onaffe Omgevingswet, het nog immer haperende DSO en de Wkb die nog lang niet haar babyvet kwijt is.
Aan die taken zal de minister haar handen vol hebben, want met name vanuit de Eerste Kamer worden de ontwikkelingen ook na 1 januari 2024 op de voet gevolgd. De Evaluatiecommissie Omgevingswet wil begin 2025 rapporteren en ook de Regeringscommissaris Omgevingwet kan haar gevraagd en ongevraagd rapporteren.
Saillant detail is dat de grootste partij in de Eerste Kamer – BBB – het laatste halfjaar van 2023 - hand in hand met de tweede partij - GroenLinks-PvdA - fel heeft gestreden om zowel de Omgevingswet als de Wkb uit te stellen. Vergeefs: minister De Jonge toonde zich onverzettelijk en weigerde om opnieuw tot uitstel over te gaan.
Benieuwd of de nieuwe minister wel wil luisteren naar de kritische BBB-fractie van de Eerste Kamer.