Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rb. trekt jurisprudentie m.b.t. ontoelaatbare negatieve beïnvloeding woon- en leefklimaat (geur) door naar regime Omgevingswet (Bkl)

Bij de gestelde geuroverlast wijzen eisers op de frituurlucht die de horecagelegenheid uitstoot. De burgemeester wijst erop dat de afstand tussen de schoorsteen van de horecagelegenheid en de woning van eisers meer dan 30 meter is, dat de schoorsteen hoog genoeg is, de bakinstallatie is voorzien van een ontgeuringsinstallatie en er is een afzuigkap aanwezig met metalen vet- en geurfilters. De installatie van de horecagelegenheid voldoet aan de geldende regels en verder is volgens de burgemeester niet gebleken van een ontoelaatbare nadelige beïnvloeding van de omliggende woon- en leefsituatie.

11 september 2024

Jurisprudentie – Samenvattingen

Naar het oordeel van de rechtbank dient – ongeacht of de exploitatie van de horecagelegenheid geschiedt op basis van een exploitatie- dan wel omgevingsvergunning – te worden voldaan aan de eisen die aan activiteiten in de zin van het Besluit kwaliteit leefomgeving (hashtag#Bkl) gesteld worden.

Voor geur zijn dat de artikelen 5.90 e.v. van het Bkl. Onder verwijzing naar de uitspraak van de Rechtbank Overijssel van 21 maart 2024 (Rb Overijssel 21 maart 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:1475) geldt dat niet uitgesloten kan worden dat, ook als aan de geldende geurvoorschriften is voldaan, er nog steeds sprake kan zijn van een ontoelaatbare negatieve beïnvloeding van het woon- en leefklimaat. Dat zal dan wel onderbouwd moeten worden.

Naar het oordeel van de rechtbank hebben eisers onvoldoende geobjectiveerd dat de activiteiten van de horecagelegenheid niet voldoen aan de geldende voorschriften noch dat er sprake is van een ontoelaatbare negatieve beïnvloeding van het woon- en leefklimaat door de exploitatievergunning en de daaraan verbonden voorschriften.

Artikel delen