Het omgevingsrecht kan niet los worden gezien van de Algemene wet bestuursrecht (Awb): deze bevat regels voor de relatie tussen burger en overheid en legt daarmee de basis voor algemeen bestuursrecht. De Awb is altijd van toepassing, voor zover het omgevingsrecht geen afwijkingen voorschrijft. Juristen noemen deze regel lex specialis derogat legi generali, oftewel: de bijzondere wet gaat voor op de algemene wet. De Awb en het omgevingsrecht moeten in combinatie met elkaar worden toegepast.
Veel eisen die aan bijvoorbeeld ruimtelijke ordeningsprocedures en besluiten worden gesteld, zijn in de zogenaamde algemene beginselen van behoorlijk bestuur vastgelegd. Deze beginselen zijn deels vastgelegd in de Awb. Met name belangrijk in de Awb zijn de procedures. Verder vermeldt zij ook inhoudelijk waaraan besluiten en handelingen van de overheid moeten voldoen. Zo bevat de Awb veel algemene (zorgvuldigheids-)normen die aan besluiten (zoals bestemmingsplannen of omgevingsvergunningen) worden gesteld.
Belangrijk voor de praktijk is verder dat de Awb bepaalde begrippen hanteert en daarbij zelf aangeeft hoe die begrippen zouden moeten worden geïnterpreteerd. De begrippen uit de Awb worden in het gehele bestuursrecht toegepast.
Hoge Raad stopt civielrechtelijke aap niet terug in de mouw
SamenvattingCriteria belanghebbendheid (en gevolgen van enige betekenis) gelden ook onder de Omgevingswet!
SamenvattingSchriftelijke mededeling doorzending handhavingsverzoek is in beginsel appellabel besluit
SamenvattingZolang geen sprake is van een verhulde aanvraag die kan leiden tot een vergunning van rechtswege, hoeft deze niet in een zelfstandig stuk te worden neergelegd
SamenvattingUitspraak juridische status mondelinge bouwstop Wabo + hoe zit het onder de Omgevingswet?
SamenvattingBeslissing op bezwaar getekend door dezelfde persoon als het eerdere primaire besluit: gebrek dat niet met art. 6:22 Awb kan worden gepasseerd
Jurisprudentie – SamenvattingenRelativiteit van het opschorten van de termijn ex art. 4:15 lid 2 Awb
Jurisprudentie – SamenvattingenBieden van verzuimherstel alleen mogelijk bij herstelbare gebreken
Samenvatting