Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In de bouw is het belangrijk om veiligheid te kunnen garanderen. Zo moeten gebouwen bijvoorbeeld brandveilig zijn, moet er voldoende luchtverversing mogelijk zijn, en moeten gebouwen toegankelijk zijn. Ook moeten bouw- en sloopwerkzaamheden zo veilig mogelijk verlopen. De meeste eisen waaraan bouwwerken en bouwwerkzaamheden aan moeten voldoen zijn onder de Omgevingswet opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor het ingaan van de Omgevingswet werd een groot deel van deze aspecten van bouwveiligheid geregeld door het Bouwbesluit 2012.

Wat stond er in het Bouwbesluit 2012?

In het Bouwbesluit 2012 was vastgelegd aan welke voorschriften een bouwwerk moet voldoen, doormiddel van algemene bepalingen en technische bouwvoorschriften rondom een aantal aspecten zoals veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid. Ook stonden hierin voorschriften inzake installaties en het gebruik van bouwwerken, open erven en terreinen alsmede bouw- en sloopwerkzaamheden. Op deze manier moesten de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012 de minimaal noodzakelijke kwaliteit van bouwwerken waarborgen.

Onder de Omgevingswet: het Bbl

Sinds 2024, met het ingaan van de Omgevingswet, wordt de bouwveiligheid geregeld door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het Bbl is één van de vier algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) onder de Omgevingswet. De regels uit het Bbl zijn grotendeels afkomstig uit het Bouwbesluit 2012 en de Woningwet. Daarnaast zijn regels en voorschriften in het Bbl opgenomen uit Besluit energieprestatie gebouwen, het Besluit Omgevingsrecht en het Activiteitenbesluit milieubeheer. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vult op bepaalde vlakken het Bbl aan wat betreft het waarborgen van de veiligheid van bouwwerken.

In het nieuwe stelsel zijn veel van de termen, begrippen en systematiek veranderd. Daarmee zijn er inhoudelijk ook verschillen met de situatie voor het ingaan van de Omgevingswet. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de regelgeving rondom bouwveiligheid zoals beschreven in het Bbl.

Wat staat er in het Bbl?

In het Bbl staan algemene rijksregels, wat wil zeggen dat deze regels gelden voor eenieder die een activiteit verricht in de fysieke leefomgeving. Deze regels zijn van toepassing op een aantal vlakken. Wat betreft bouwwerken bevat het Bbl regels, niet alleen over de veiligheid (denk hierbij aan brandveiligheid of asbest), maar ook over onderwerpen als gezondheid (bijvoorbeeld: luchtkwaliteit, ventilatie en temperatuur). Ook duurzaamheidseisen zijn vertegenwoordigd in het Bbl, zo zijn de Bijna Energie Neutrale Gebouwen eisen (BENG-eisen) in het Bbl terug te vinden. Daarnaast bevat het Bbl regels voor de bruikbaarheid en toegankelijkheid van gebouwen.

Ook de veiligheid van bouw- en sloopwerkzaamheden wordt door het Bbl geregeld. Het Bbl beschrijft bijvoorbeeld waar dit soort werkzaamheden aan moeten voldoen als het gaat om geluidhinder, trillinghinder en stofhinder. Ook aspecten als asbest, stikstofemissie, en het verwerken van bouw- en sloopafval vallen onder de regelgeving in het Bbl.

Per 1 januari 2025 zijn een aantal wijzigingen in het Bbl ingegaan. Verdere wijzigingen zullen medio 2025 en begin 2026 plaatsvinden. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste van deze wijzigingen.