Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

VNG-visie op kwaliteit en opleiden gemeentelijke boa’s

yellow and green striped polo shirt

De laatste jaren is er veel discussie over het opleidingsstelsel (ingericht in 2013) voor de gemeentelijke handhavers. Gemeenten maar ook ketenpartners ervaren dat de huidige eisen die worden gesteld aan de basisbekwaamheid, het startniveau van de handhaver, niet meer volstaan voor de beroepsuitoefening.

 

Herziening boa-stelsel noodzakelijk, inclusief opleidingen

De taken en verantwoordelijkheden van gemeentelijke handhavers (boa’s) zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. Mede naar aanleiding van deze doorontwikkelende rol van de handhaver, maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook de vraagstukken rond de bevoegdheden en bewapening van handhavers is er vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid een traject gestart waarin het boa-stelsel diepgaand tegen het licht wordt gehouden. 

Herziening van het boa-stelsel wordt daardoor noodzakelijk en ook het opleidings- en examenstelsel zal hier onderdeel van uitmaken. De VNG wil met de visie Kwaliteit en opleiden gemeentelijke boa’s (pdf, 175 kB) input bieden op het onderwerp professionalisering en opleiding van handhavers ten behoeve van de diepgaande beschouwing van het boa-stelsel.

 

Nieuw opleidingsstelsel met meer maatwerk en regie

Gemeenten en ketenpartners stellen dat de huidige basisbekwaamheidseisen niet meer voldoen en pleiten voor een minimumniveau van MBO-3. De Permanente Her- en Bijscholing (PHB) heeft zijn oorspronkelijke doel bereikt en moet worden hervormd tot een flexibel en levenslang leertraject.  We kunnen dan na herziening spreken van een Permanente Na- en Bijscholing (PNB).

Dit nieuwe stelsel biedt meer maatwerk en regie voor gemeenten en handhavers, gericht op actuele taken en lokale behoeften. Er wordt voorgesteld om trainingen landelijk te accrediteren, centraal te registreren en de 5-jaarlijkse verlengingsaanvraag te vervangen door een efficiëntere controle.

Voordelen van het voorstel

De VNG noemt de volgende voordelen van het voorstel:

Het voorstel versterkt de professionaliteit en positie van boa’s in het veiligheidsdomein. Het doel is een uniform en flexibel opleidingsstelsel voor alle boa’s, inclusief andere domeinen, met landelijke vakbekwaamheidsniveau en geaccrediteerde trainingen. Dit draagt bij aan het imago, vertrouwen en arbeidsmobiliteit binnen het veiligheidsdomein.