Eten, reizen, je huis verwarmen... Wat is de ecologische voetafdruk van deze activiteiten en hoe kunnen we keuzes maken die beter zijn voor het klimaat?
Als je met de auto rijdt, een paar sneakers koopt of een biefstuk grilt, draag je bij aan de uitstoot van koolstofdioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer. Dat noemen we je ecologische voetafdruk. Veel landen, instellingen en bedrijven hebben zich ertoe verbonden hun uitstoot te verminderen. De EU heeft zich zelfs voorgenomen om tegen 2050 "klimaatneutraal" te zijn. Als individu kun je heel wat doen om je ecologische voetafdruk te bepalen en te verkleinen. Lees hier hoe je dat doet.
Bij het produceren en consumeren van goederen en diensten komen broeikasgassen vrij. De ecologische voetafdruk is een begrip dat wordt gebruikt om de invloed van een activiteit, een persoon of een land op de klimaatverandering te berekenen.
Hoeveel koolstofdioxide (CO₂) komt er vrij bij de productie van je T-shirt, maaltijd of telefoon? De hoeveelheid CO₂ zal afhangen van productie- en consumptiekeuzes. Kijken we bijvoorbeeld naar de vervoerssector, dan stoot een vliegtuig 285 g CO₂ per kilometer uit, tegen 104 g voor een auto en 14 g voor een trein. Hetzelfde geldt voor het soort vlees of vis dat je eet en het soort spijkerbroek dat je koopt.
Op onze planeet wonen zeven miljard mensen, die niet allemaal evenveel hulpbronnen verbruiken. Volgens voorspellingen van de Verenigde Naties zullen er in 2050 9,7 miljard mensen op aarde wonen, en in 2100 meer dan 11 miljard. Naarmate de wereldbevolking groeit nemen de emissies toe en raken de hulpbronnen van de planeet uitgeput.
De toename van de broeikasgasemissies is rechtstreeks van invloed op de opwarming van de aarde. De klimaatverandering versnelt, met desastreuze gevolgen voor onze planeet. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde door in ons dagelijkse leven klimaatvriendelijke keuzes te maken.
Door meer inzicht te krijgen in je ecologische voetafdruk kun je de milieueffecten van je consumptie beperken. Op verschillende websites kun je je ecologische voetafdruk berekenen.
Kleine veranderingen kunnen op lange termijn een groot verschil maken, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer, voeding, kleding, afval, enz. Hier volgen enkele tips:
Voeding
Eet lokale en seizoensgebonden producten (dus geen aardbeien meer in de winter)
Eet niet te veel vlees, met name rundvlees
Kies voor vis van de duurzame visserij
Gebruik herbruikbare boodschappentassen en vermijd producten met te veel plastic verpakking
Koop enkel wat je nodig hebt. Zo voorkom je verspilling.
Kleding
Zorg goed voor je kleren
Probeer eens kleding te ruilen, te lenen, te huren of tweedehands te kopen
Koop verantwoord gemaakte kleding, bijvoorbeeld kleren die zijn gemaakt van gerecycled materiaal of met een ecologisch keurmerk
Vervoer
Neem de fiets of maak gebruik van het openbaar vervoer
Kies verstandig wanneer en hoe je de auto gebruikt
Probeer op je volgende vakantie eens de trein te nemen
Energie en afval
Draai de verwarming een graad lager. Dat maakt al een groot verschil.
Neem korte douches
Zet de kraan dicht terwijl je je tanden poetst of de vaat doet
Laat elektronica niet in het stopcontact zitten en haal je telefoon uit het stopcontact als de batterij vol is
Sla gegevens niet onnodig op in de cloud (leer meer over jouw digitale voetafdruk!)
Kies voor energiezuinige producten met een A-label (EU-energielabel)
Beperk en recycle afval
Bron: https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/how-reduce-my-carbon-footprint_nl