Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Artikel 29

  • 1

    In geval van annulering, verbreking, ontbinding of gehele of gedeeltelijke niet-betaling, of in geval van prijsvermindering nadat de goederenlevering of dienst is verricht, wordt de maatstaf van heffing dienovereenkomstig verlaagd en ontstaat voor de ondernemer in zoverre recht op teruggaaf van de door hem voldane belasting.

  • 2

    Het recht op teruggaaf ontstaat op het tijdstip waarop de annulering, verbreking, ontbinding, gehele of gedeeltelijke niet-betaling of de prijsvermindering komen vast te staan, met dien verstande dat in geval van gehele of gedeeltelijke niet-betaling van de in rekening gebrachte vergoeding het recht op teruggaaf geacht wordt te zijn ontstaan uiterlijk één jaar na het tijdstip waarop de vergoeding opeisbaar is geworden.

  • 3

    In afwijking van het eerste lid ontstaat bij annulering, verbreking of ontbinding van de overeenkomst tot goederenlevering of dienstverrichting en bij prijsvermindering nadat de goederenlevering of dienst is verricht geen recht op teruggaaf voor de ondernemer voor zover aan de afnemer of diens rechtverkrijgende terugbetaling wordt verricht door een ander dan de ondernemer.

  • 4

    Het bedrag van de teruggaaf wordt in mindering gebracht in de aangifte voor het tijdvak waarin het recht op teruggaaf is ontstaan.

  • 5

    Voor zover de vergoeding in de gevallen, bedoeld in het tweede lid, alsnog geheel of gedeeltelijk wordt ontvangen nadat het recht op teruggaaf is ontstaan, wordt de ondernemer de belasting ter zake van de alsnog ontvangen vergoeding verschuldigd op het tijdstip waarop die vergoeding wordt ontvangen. Artikel 14, eerste lid, is van overeenkomstige toepassing.

  • 6

    Ingeval een ondernemer zijn vordering ter zake van de levering van goederen of diensten geheel of gedeeltelijk overdraagt aan een andere ondernemer, treedt deze andere ondernemer met betrekking tot die vordering of het overgedragen gedeelte daarvan voor de toepassing van het eerste, tweede, en derde lid op het tijdstip van die overdracht in de plaats van de ondernemer die de vordering overdraagt. Wanneer de andere ondernemer ter zake van de overgenomen vordering een recht op teruggaaf verkrijgt, wordt de teruggaaf in afwijking van het vierde lid op verzoek verleend. Het vijfde lid is van overeenkomstige toepassing.

  • 7

    De ondernemer die ingevolge artikel 15 belasting in aftrek heeft gebracht ter zake van aan hem verrichte leveringen van goederen en diensten, wordt het afgetrokken bedrag naar evenredigheid als belasting verschuldigd op het tijdstip waarop komt vast te staan dat hij de vergoeding waarop dat bedrag betrekking heeft, niet of niet geheel zal betalen dan wel geheel of gedeeltelijk heeft terugontvangen. De belasting wordt in ieder geval verschuldigd één jaar na het opeisbaar worden van de vergoeding voor zover deze op dat tijdstip nog niet is betaald. Artikel 14, eerste lid, is van overeenkomstige toepassing.

  • 8

    Ingeval de ondernemer, bedoeld in het zevende lid, nadat hij de belasting, bedoeld in dat lid, heeft voldaan alsnog de vergoeding geheel of gedeeltelijk betaalt, ontstaat voor hem op dat tijdstip opnieuw recht op aftrek van de ter zake alsnog voldane belasting als ware het belasting bedoeld in artikel 15, eerste lid, onderdeel a. Artikel 15 is van overeenkomstige toepassing, waarbij voor de toepassing van artikel 15, vierde lid, eerste volzin, de aftrek plaatsvindt overeenkomstig de bestemming van de goederen en diensten op het tijdstip waarop de belasting ter zake van de levering daarvan in rekening is gebracht. Een eventuele herziening van de aftrek ter zake van de belastingtijdvakken tussen het tijdstip waarop het recht op aftrek aanvankelijk en het tijdstip waarop dat opnieuw ontstond, geschiedt in het tijdvak waarin het recht op aftrek opnieuw ontstaat. De toepassing van de tweede en derde volzin geschiedt overeenkomstig de in de desbetreffende tijdvakken geldende wettelijke bepalingen.

  • 9

    Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld waarin het eerste tot en met het vijfde, zevende en achtste lid niet van toepassing worden verklaard op bedragen die niet zijn ontvangen onderscheidenlijk betaald ten gevolge van een korting voor contante betaling.

  • 10

    Het verzoek om teruggaaf, bedoeld in het zesde lid, wordt, in afwijking van artikel 31, eerste en tweede lid, ter zake van elke vordering afzonderlijk ingediend bij de inspecteur. Bij ministeriële regeling worden nadere regels gesteld over de vorm en de inhoud van het verzoek en de wijze waarop het verzoek wordt ingediend. Artikel 31, achtste en negende lid, zijn van overeenkomstige toepassing.

Informatie geldend op 13-07-2024

Regelgeving die op dit artikel is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

  1. Aanpassingsbesluit Zorgverzekeringswet

  2. Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968

  3. Wijzigingsbesluit Algemeen Rijksambtenarenreglement, enz. (inwerkingtreding Wet op de jeugdzorg)

  4. Wijzigingsbesluit Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 (herziening vrijstelling sociale en culturele prestaties alsmede aanpassing enkele onderdelen)

  5. Wijzigingsregeling enige uitvoeringsregelingen 2017 (belastingen en toeslagen)

Beleidsregels en circulaires die dit artikel als wettelijke bevoegdheid hebben

  1. Besluit noodmaatregelen coronacrisis

  2. Besluit onroerende zaken omzetbelasting

  3. Omzetbelasting, heffing van omzetbelasting ten aanzien van factoorsovereenkomsten

  4. Omzetbelasting, teruggaaf van omzetbelasting bij kortingen in verband met de tijdelijke toepassing verlaagd btw-tarief voor energie

  5. Regeling inzake kredietverlening

  6. Vervallen en afzonderlijk verzoek om teruggaaf o.g.v. art. 29, lid 1, letter b, Wet OB’68

Artikelen of vergelijkbare tekst die verwijzen naar dit artikel

  1. Aanpassingsbesluit Zorgverzekeringswet

  2. Besluit heffing omzetbelasting bij leasing
    tekst: tekst

  3. Besluit heffing van omzetbelasting ter zake van vouchers, waardebonnen en zegels
    tekst: tekst

  4. Besluit noodmaatregelen coronacrisis
    tekst: tekst

  5. Besluit onroerende zaken omzetbelasting
    tekst: tekst

  6. Fiscale vereenvoudigingswet 2017
    artikel: VII

  7. Leidraad Invordering 2008
    tekst: tekst

  8. Omzetbelasting, administratieve-, facturerings- en andere verplichtingen
    tekst: tekst

  9. Omzetbelasting, maatstaf van heffing
    tekst: tekst

  10. Omzetbelasting, margeregeling; regeling voor gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten
    tekst: tekst

  11. Omzetbelasting, teruggaaf van omzetbelasting bij kortingen in verband met de tijdelijke toepassing verlaagd btw-tarief voor energie
    tekst: tekst

  12. Overgangsregeling Besluit woninggebonden subsidies 1993
    artikel: 4

  13. Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968
    artikel: 31b, 1

  14. Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968
    artikel: 1, 3, 20

  15. Uitvoeringsregeling belastingen op milieugrondslag
    artikel: 10a

  16. Wijzigingsbesluit Algemeen Rijksambtenarenreglement, enz. (inwerkingtreding Wet op de jeugdzorg)

  17. Wijzigingsbesluit Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 (herziening vrijstelling sociale en culturele prestaties alsmede aanpassing enkele onderdelen)

  18. Wijzigingsregeling enige uitvoeringsregelingen 2017 (belastingen en toeslagen)

  19. Wijzigingsregeling Uitvoeringsregeling accijns alsmede nader uitwerken overgangsmaatregel (wijziging heffing omzetbelasting op tabaksproducten)
    artikel: II

Overzicht van wijzigingen voor dit artikel

(13-07-2024)

Ontstaansbron

Inwerkingtreding

Datum van inwerking- treding

Terugwerkende kracht

Betreft

Ondertekening

Bekendmaking

Kamerstukken

Ondertekening

Bekendmaking

Opmerking

01-01-2017

wijziging

21-12-2016

Stb. 2016, 546

34554

21-12-2016

Stb. 2016, 546

Alg. 1

09-06-1995

wijziging

09-03-1995

Stb. 1995, 298

23677

09-03-1995

Stb. 1995, 298

01-01-1993

wijziging

24-12-1992

Stb. 1992, 713

22712

24-12-1992

Stb. 1992, 713

01-01-1969

nieuwe-regeling

28-06-1968

Stb. 1968, 329

9324

28-06-1968

Stb. 1968, 329

Opmerkingen

  • 1) Artikel VII van Stb. 2016/546 bevat overgangsrecht m.b.t. deze wijziging.