Voor de behandeling van de begroting Infrastructuur en Waterstaat geven we de Tweede Kamer 9 aandachtspunten mee. Die gaan over bereikbaarheid en een gezonde leefomgeving.
Lees ons position paper voor de begrotingsbehandeling IenW (pdf, 333 kB)
Bereikbaarheid
Implementeer de bereikbaarheidsdoelen
Het werken met bereikbaarheidsdoelen geeft inzicht in hoe de bereikbaarheid in Nederland verdeeld is, en waar de grootste opgaven liggen zodat we onze schaarse middelen (mensen, geld, stikstofruimte) zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen inzetten.
Verbeter het openbaar vervoer
We roepen onder meer op om de aangekondigde bezuinigingen op het OV te schrappen.
Maak van verkeersveiligheid een landelijke topprioriteit
Gemeenten werken hard aan de verbetering van de verkeersveiligheid, maar om de negatieve trend te keren zal het rijk van verkeersveiligheid ook een landelijke topprioriteit moeten maken. In het regeerprogramma en de begroting komt verkeersveiligheid echter slechts zeer summier terug.
Zero-emissiezones zijn belangrijk
We roepen onder meer op om de invoering van zero-emissiezones niet verder te vertragen en te laten voor wat het is: een gemeentelijke bevoegdheid.
Gezonde, schone en veilige leefomgeving
Werk aan een toekomstbestendig stelsel van VTH
Het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving is een cruciale schakel bij het adviseren over en beoordelen van ontwikkelingen in onze leefomgeving en het voorkomen van milieuschade.
De transitie naar een circulaire economie eist beter beleid
Het PBL heeft onlangs geconcludeerd dat er meer en beter beleid nodig is om een circulaire economie daadwerkelijk van de grond te krijgen. Bestaand beleid, zoals het Nationaal Programma Circulaire Economie en de Grondstoffenstrategie, is niet genoeg volgens het PBL.
Verbeter het statiegeldsysteem
We roepen op om het statiegeld te verhogen en het aantal inleverpunten snel uit te breiden zodat flesjes en blikjes worden ingeleverd.
Een gezonde leefomgeving vereist een aanpak aan de bron
Voorkomen van milieuschade is het allerbelangrijkst. Gemeenten hebben weinig mogelijkheden om hun inwoners te beschermen als bepaalde bestrijdingsmiddelen, lozingen van pfas en uitstoot van fijnstof zijn toegestaan en de gevolgen van risicovolle transporten worden weggerekend.
Water en bodem sturend: geen keuze maar een gegeven
Zeespiegelstijging, extreem weer en bodemdaling zijn (inmiddels) onvermijdelijke realiteiten. De eigenschappen van ons water- en bodemsysteem moeten daarom doorwerking vinden in onder meer de Nota Ruimte.