Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Betaalbaarheid en publiek belang nodig voor aanleggen warmtenetten

Warmtenetten vormen een essentieel deel van het toekomstige duurzaam energiesysteem. Voor de bestaande bouw zullen veel woningen overgaan van aardgas op een collectief warmtenet als duurzaam alternatief. Door in te zetten op warmtenetten en niet alleen op all-electric warmtepompen wordt er minder gevraagd van het overspannen elektriciteitsnet.

Iplo 8 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Namens de samenwerkende provincies zegt gedeputeerde Berend Potjer: ‘netcongestie is een groot probleem, dat we ook zoveel mogelijk moeten voorkomen door minder elektriciteit te gebruiken. Naast energiebesparing zijn betaalbare warmtenetten daarom een belangrijk deel van de oplossing.'

Warmte is voor warmteverbruikers onmisbaar. De provincies vinden het niet gewenst dat alleen commerciële bedrijven warmte leveren. De inzet van de minister om in de Wet collectieve Warmte een publiek meerderheidsbelang vast te leggen wordt door de provincies ondersteund. Alleen met doorslaggevend zeggenschap kunnen publieke partijen ervoor zorgen de commerciële belangen niet zwaarder wegen dan de publieke belangen. Dit is hard nodig voor het draagvlak in de warmtetransitie.

Provincies zijn positief dat de Minister ook extra mogelijkheden onderzoekt om te zorgen dat warmte betaalbaar blijft. Betaalbaarheid voor de verbruiker is belangrijk voor het draagvlak van warmtenetten. Een warmteprijs die kan concurreren met gas en elektra geeft een grote impuls aan het aanleggen van warmtenetten. Provincies gaan graag met de Minister in gesprek om deze mogelijkheden verder te verkennen.

lees hier de kamerbrief

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.