Bewoners uit het Geulgebied kunnen vanaf eind januari in werkateliers hun ideeën en aandachtspunten delen voor maatregelen tegen wateroverlast. Deze werkateliers zijn onderdeel van de verkenning naar welke mix van maatregelen nodig is voor het stroomgebied van de Geul, van de bron in België tot de monding in de Maas. De ideeën van bewoners zijn belangrijk, omdat zij lokale gebiedskennis hebben en vaak een goede kijk hebben op wat er speelt en wat nodig is om wateroverlast te voorkomen.
In november 2024 is de verkenning van het stroomgebied van de Geul gestart. De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal, de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg werken hierin samen. Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) coördineert het proces en voert de onderzoeken uit. Dit is de eerste verkenning die vanuit programma WRL is gestart. In de loop van 2025 starten verkenningen voor de stroomgebieden van de Geleenbeek en de Roer. Uiteindelijk komen alle stroomgebieden in Limburg aan de beurt.
In het hele stroomgebied zijn meerdere maatregelen nodig die samen moeten zorgen voor minder wateroverlast. De verkenning kijkt naar welke maatregelen mogelijk en wenselijk zijn. Ook wordt bekeken of het oplossen van een probleem op de ene plek niet zorgt voor nieuwe problemen op een andere plek. Soms zijn maatregelen nodig op plekken waar nu geen problemen zijn, om andere gebieden beter te beschermen. Het vinden van de ideale mix met maatregelen is een ingewikkelde puzzel.
Tijdens de werkateliers kunnen bewoners uit het stroomgebied van de Geul meedenken over het verminderen van wateroverlast in hun leefomgeving. WRL wil inventariseren wat er speelt in het gebied en welke ideeën er zijn voor verschillende maatregelen om water vast te houden, op te slaan, af te voeren of maatregelen die voor bescherming zorgen. Iedereen die in het Geulgebied woont, is van harte welkom om deel te nemen aan een van de werkateliers.
De werkateliers vinden plaats in verschillende dorpen binnen het Geulgebied. De eerste is op dinsdag 28 januari in Meerssen. Daarna volgen Wittem, Vijlen, Valkenburg, Epen, Schin op Geul, Ransdaal en Simpelveld. Bewoners kunnen zich aanmelden voor een sessie bij hen in de buurt. Per werkatelier is er plek voor maximaal 50 deelnemers. Aanmelden kan via www.wachtnietopwater.nl/werkateliers-geul.
De overstromingen in de zomer van 2021 hebben duidelijk gemaakt dat er meer moet gebeuren om Limburg beter bestand te maken tegen extreme regenbuien. De overheden in Limburg hebben daarom de handen ineengeslagen en zijn met steun van het Rijk het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) gestart. Zij werken in dit programma samen aan een totaaloplossing voor Limburg. Ondanks deze inzet, is wateroverlast nooit helemaal te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat inwoners zelf ook voorbereidingen treffen. De overheden helpen hierbij met informatie en advies.