Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Binnenkort nieuwe API voor Samenwerkfunctionaliteit (SWF) beschikbaar

Binnenkort komt versie 5 van de API Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor de Samenwerkfunctionaliteit (SWF) beschikbaar. Dit is naar verwachting vanaf woensdag 23 oktober 2024 op de productieomgeving, met release PI-32.2. Nieuw in deze versie zijn bijvoorbeeld extra notificatieberichten en meer statussen voor actieverzoeken. Overheden kunnen de nieuwe opties gebruiken als hun softwareleverancier de nieuwe versie van de API ondersteunt.

IPLO 16 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Voor wie belangrijk?

Ontvangt u als overheid vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket? En werkt u samen met andere overheden, behandeldiensten of andere organisaties via de Samenwerkfunctionaliteit van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Of bent u leverancier van zaak- en vergunningensysteem (VTH-software)? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.

Samenwerken met de SWF

Overheden gebruiken de SWF om samen te werken aan vergunningaanvragen en meldingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld advies vragen aan andere overheden, behandeldiensten of andere organisaties.

Organisaties kunnen de SWF op 2 manieren gebruiken:

  • In het eigen zaak- of vergunningenoverleg, via de API. De meeste organisaties werken op deze manier met de SWF.

  • Via het webportaal van de SWF. Dit is bedoeld voor organisaties die niet kunnen samenwerken via een eigen zaak- of vergunningensysteem.

Veranderingen in nieuwe versie API

Met versie 5 van de API van de SWF verandert het onder andere het volgende:

  • Meer statussen (toestanden) voor actieverzoeken: bij actieverzoeken zijn een aantal statussen (toestanden) toegevoegd. Naast 'open', 'gereed' en 'ingetrokken' zijn er nu ook de volgende statussen: 'in behandeling', 'geweigerd' en 'gereedgemeld'.

  • Nieuwe notificaties en notificatietypen: er zijn nieuwe notificaties en notificatietypen toegevoegd. Deelnemers krijgen nu ook in de volgende gevallen een bericht: als het ophalen van een verzoek (of aanvulling) is gelukt of is mislukt, als de bewaartermijn is verlengd of als de initiator (eigenaar) van een samenwerking is veranderd. Initiators krijgen nu ook en bericht als de samenwerking is opgehaald door een samenwerkingspartner.

  • Aanvullingen ophalen: in versie 5, maar ook in versie 4 van de API is het nu mogelijk om een verzoek opnieuw op te halen. Zo kunnen deelnemers ook aanvullingen op een verzoek ophalen, inclusief bijlagen.

  • Alle deelnemers kunnen actieverzoeken inzien: alle deelnemers kunnen nu alle actieverzoeken inzien. Tot nu toe konden alleen de zender en de ontvanger van een actieverzoek het actieverzoek inzien.

  • Documenten toevoegen aan actieverzoeken: de zender en de ontvanger van een actieverzoek kunnen nu documenten toevoegen aan een actieverzoek. Dit wordt nog verder afgestemd met de leveranciers.

  • Controle op openstaande actieverzoeken bij sluiten samenwerking: er is een controle op openstaande actieverzoeken bij het sluiten van een samenwerking. Als er nog openstaande actieverzoeken zijn, kan een samenwerking niet worden gesloten.

  • Te zien of organisaties SWF gebruiken: met de nieuwe versie van de API is te zien welke organisaties de SWF gebruiken en wanneer ze de SWF voor het laatst hebben gebruikt.

  • Bewaartermijn samenwerking verlengen: de initiator van een samenwerking kan nu de einddatum van een samenwerking verlengen. Standaard is de bewaartermijn van een samenwerking 1 jaar na de startdatum.

  • Samenwerken aan toezicht en handhaving: overheden willen de SWF graag gebruiken voor toezicht en handhaving. De regelgeving voorziet hier op dit moment niet in. Dit traject loopt en duurt naar verwachting tot medio 2025. In de nieuwe versie van de API is vast een kenmerk toegevoegd voor deze samenwerkingen: 'Toezicht en handhaving'. Ook is het mogelijk om de initiator van een samenwerking te veranderen. Deze opties zijn voorlopig alleen te gebruiken op de pre-productieomgeving, tot de regelgeving is veranderd.

Alle (technische) informatie over de veranderingen in de nieuwe versie vindt u op de pagina Samenwerkfunctionaliteit op het Ontwikkelaarsportaal.

Nieuwe opties gebruiken als leverancier nieuwe versie ondersteunt

Als overheid kunt u de nieuwe opties in uw eigen software mogelijk niet direct gebruiken. Dit kan zodra uw softwareleverancier de nieuwe versie van de API ondersteunt.

Aantal opties dit kwartaal ook beschikbaar in webportaal

Dit kwartaal verwerkt het ontwikkelteam een deel van de nieuwe opties in versie 5 van de API ook in het webportaal van de SWF. Op de pagina Release-informatie DSO kunt u de ontwikkelingen volgen. U ziet daar per release een overzicht van de opgeleverde verbeteringen en veranderingen.

Planning release

De nieuwe versie van de API komt beschikbaar met release PI-32.2. Naar verwachting is deze release op woensdag 23 oktober 2024 beschikbaar op de productieomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). En op donderdag 17 oktober 2024 op de pre-productieomgeving.

Door onvoorziene omstandigheden kan deze datum veranderen. Op de pagina Onderhoudskalender DSO en Omgevingsloket vindt u altijd de actuele planning.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.