Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Bouw- en vastgoedketen stelt een 'nieuw normaal' vast voor Brabantse bouwprojecten

Circulair bouwen is hot. In het kader van ijzer smeden wanneer het heet is, kwamen de kopstukken van de Brabantse bouw-, vastgoedketen en overheid bijeen om het manifest ‘Brabantse Aanpak Circulair Bouwen’ te ondertekenen. Het ondertekenen moet ertoe leiden dat er minder grondstofverbruik, CO2, stikstof, afval en water verbruikt wordt door bouwprojecten.

Provincie Noord-Brabant 18 maart 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bouw- en vastgoedketen stelt een 'nieuw normaal' vast voor Brabantse bouwprojecten

Meer dan twintig organisaties waren vandaag aanwezig in het Ketelhuis in Eindhoven om hun geloof in dit project uit te spreken. Met ‘Het Nieuwe Normaal’ stelt men hogere eisen aan bouwprojecten. ‘Als we realiseren dat een bouwplan waar écht is nagedacht over circulariteit eerder worden gegund door opdrachtgevers, dan maken we goede stappen,’ zei spreker Teun Meulepas vandaag tijdens de opening van de bijeenkomst. Onder een circulariteit kan men denken aan de inzet van biobased materialen, demontabele bouwen of het reduceren van afval.

Betere gezondheid voor Brabanders

Anne Marie Spierings (gedeputeerde Circulaire Economie) ondertekende namens provincie Noord-Brabant het manifest. ‘Deze uitgangspunten maken wat ons betreft de concurrentiepositie van de Brabantse bouwsector sterker, biedt productiekansen voor biobased grondstoffen door de agrarische sector, én verbetert de gezondheid van de Brabander. Door samenwerken met de hele bouwketen versnellen we de transitie naar een circulaire bouw en uiteindelijk naar een circulaire samenleving.’ Door het gebruik van biobased materialen in woningen te gebruiken is het mogelijk om de luchtkwaliteit en vochtregulatie te verbeteren.

Oproep om aan te sluiten

De ondertekenaars noemen zich een ‘open ecosysteem’. Dat betekent dat van architect tot sloper, van opdrachtgever tot opdrachtnemer is uitgenodigd om aan te sluiten. ‘Zolang je dezelfde ambitieuze doelen stelt voor circulair bouwen in Brabant,’ is een voorwaarde volgens het manifest. Veel van de organisaties stelden hiervoor een ‘I Believe’- statement op. 'Het is een manier waarop men elkaar motiveert en ook houdt aan de gemaakte afspraken,’ benadrukte Woud Jansen (Alba Concepts) tijdens de bijeenkomst. Een voorbeeld van zo’n statement uit de pen Heijmans, ‘“Wij geloven dat een circulaire bouweconomie op termijn haalbaar is, waarbij materialen oneindig in de kringloop kunnen circuleren en de impact op het milieu wordt teruggedrongen. En elke partij in de sector kan op een unieke wijze bijdragen aan deze materiaaltransitie.’

Vervolg Brabantse Aanpak Circulaire Bouw

De komende tijd laten de aangesloten leden van dit open ecosysteem zien hoe zij de afspraken vertalen naar daden. Aan de hand van interviews, video’s en gesprekken delen zij hun kennis en geven ze inzage in hun bouwprojecten. Zo hopen ze van elkaar te leren en anderen te inspireren om zich aan te sluiten. Sommige van deze organisaties zijn hier al verder in dan anderen. Neem bouwbedrijf Barli die prefab circulaire en duurzame woningen oplevert. ‘Voor ons voelt circulariteit als een verantwoordelijkheid én vanzelfsprekendheid. Wij laten al jarenlang zien hoe bouwen efficiënter en duurzamer kan,’ stelden zij op.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.