De businesscase huisvesting is een praktisch hulpmiddel dat helpt bij het opstellen van goede plannen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het geeft gemeenten snel inzicht in de kosten, opzet, beheer en haalbaarheid. Zo wordt duidelijk of een plan uitvoerbaar is en past binnen de doelen van gemeenten.
Met het gebruik van de businesscase wordt sneller duidelijk of een initiatief kansrijk is, welke knelpunten er zijn en wat nodig is om tot een goede oplossing te komen. Zo biedt het model structuur in de samenwerking tussen gemeenten, initiatiefnemers en andere betrokkenen. Voorheen verliepen gesprekken over nieuwe huisvesting vaak zonder duidelijk overzicht. Plannen sneuvelden regelmatig, ondanks veel tijd en inzet.
Naast een beter proces helpt het model ook om vertrouwen op te bouwen in de omgeving. Bewoners krijgen een duidelijker beeld van wat er komt en wat ze kunnen verwachten. Deze transparantie vergroot het draagvlak en kan bijdragen aan minder weerstand in de buurt.
De ervaringen met grootschalige, goed georganiseerde huisvesting laten zien dat deze aanpak werkt. Problemen zoals verkamering, parkeerdruk en overlast worden hiermee voorkomen. Ook het sociale leven van arbeidsmigranten verbetert, en er is meer grip op registratie en mobiliteit. Bovendien kunnen woningen die vrijkomen door verplaatsing van arbeidsmigranten naar aparte locaties beschikbaar komen voor andere woningzoekenden.
Het model maakt duidelijk welke keuzes van invloed zijn op het slagen van een project. Denk aan de grootte van de locatie, de manier van indeling, het type gebouw, de huurprijs per week, het aantal jaren dat de locatie in gebruik blijft en de manier van beheer – bijvoorbeeld met sociale begeleiding. Door deze factoren naast elkaar te zetten, ontstaat een realistische en onderbouwde businesscase.
Een bijkomend voordeel is dat het model ook ruimte biedt om na te denken over combinaties met andere doelgroepen. Zo kunnen ook jongeren, spoedzoekers of statushouders worden meegenomen in de plannen, als daar ruimte voor is.