Vermindering van onderzoekslasten onder meer door digitalisering. Dat is wat de Omgevingswet beoogt. Fred Hobma, universitair hoofddocent Bouwrecht van de TU Delft, ziet daarvoor kansen. Volgens hem zijn veranderingen ook nodig om tijd en geld te besparen.
Welke consequenties heeft de stelselherziening voor duurzaamheid? En welk vertrouwen is nodig van alle betrokken partijen? De Omgevingswet kent veel aspecten die het verdienen extra belicht te worden.
de komende tijd zijn er een aantal 7-minutencolleges op deze site te bekijken, waarin experts vanuit hun eigen achtergrond verschillende facetten van de Omgevingswet bespreken.
Bekijk de 7-minuten colleges en krijg een beeld bij thema's zoals de voordelen van integraal werken en meer flexibiliteit. En de praktische consequenties van het werken met een omgevingsvisie en het omgevingsplan.
Deel 10:
Besparing tijd en geld door minder onderzoeksverplichtingen
Deel 9:
Colleges Kijk op de Omgevingswet - Tjerk Wagenaar over gebruiksruimte
Deel 8:
Colleges Kijk op de Omgevingswet - Flip ten Cate over ruimtelijke kwaliteit
Deel 7:
Colleges Kijk op de Omgevingswet Jan van den Broek meer gebruiksgemak en samenhang voor bedrijven
Deel 6:
Bert Rademaker over de winst van één omgevingsplan
Deel 5:
Hans Alders over integraal werken en brede participatie
Deel 4:
Natasha Groot en Michiel Koetsier over het samen werken aan een integrale omgevingsvisie
Deel 3:
Liesbeth Schippers over vertrouwen: geregisseerde eigen verantwoordelijkheid
Deel 2:
Niels Koeman over de kansen van flexibele regels voor krimpgebieden
Deel 1:
Ed Nijpels over hoe de Omgevingswet zorgt voor duurzame projecten
Besparing tijd en geld door minder onderzoeksverplichtingen
Minder onderzoeksverplichtingen en inzetten op digitale informatie, zoals het wetsvoorstel Omgevingswet beoogt, kan geld besparen en tijdwinst opleveren. Fred Hobma, universitair hoofddocent Bouwrecht aan de TU Delft, legt in een
online videocollege
uit waar hij winstpunten ziet. Het is goed dat de Omgevingswet als uitgangspunt heeft genomen dat het overleggen van onderzoeksresultaten aan het bevoegd gezag, alleen wordt voorgeschreven waar dat noodzakelijk is voor de besluitvorming. Maatwerk is mogelijk waarbij de hoeveelheid informatie en het detailniveau wordt aangepast aan de fase waarin het project zich bevindt.
Onderzoeksdruk
Hobma geeft aan dat door de stijgende onderzoeksdruk de voorbereiding voordat een woningbouwproject kan beginnen sinds de jaren zeventig is gestegen van 14 maanden naar 70 maanden nu. Ook geeft hij voorbeelden van overdreven onderzoekslast waardoor bijvoorbeeld de verhuizing van twee dassen om een woningbouwproject doorgang te laten vinden 150.000 euro kostte. Hobma vindt het terecht dat de Omgevingswet sterk inzet op de verbetering van digitale informatievoorziening. Als centraal goede gegevens beschikbaar zijn kan dat onderzoekskosten en tijd van individuele plannen en projecten besparen.
Inhoud college
Vermindering van onderzoekslasten onder meer door digitalisering. Dat is wat de Omgevingswet beoogt. Fred Hobma, universitair hoofddocent Bouwrecht van de TU Delft, ziet daarvoor kansen. Volgens hem zijn veranderingen ook nodig om tijd en geld te besparen. Door de jaren heen zijn er veel (wettelijke) onderzoeksverplichtingen gekomen voor onderwerpen als geluid, bodem, flora en fauna en geluid. Dat maakt adequaat inspelen op de veranderende vraag onmogelijk. Zo duurde het in de jaren zeventig 14 maanden voordat een bouwproject kon starten; inmiddels is dat 70 maanden. En om problemen bij de rechter te voorkomen wordt heel veel extra onderzoek gedaan, met bijbehorende kosten. Het verplaatsten van een dassenpaar op de Veluwe kosten door dit risco-voorkomend onderzoek 75.000 euro per das. Hobma vindt het goed dat het wetsvoorstel Omgevingswet onderzoek alleen verplicht wanneer het noodzakelijk is voor besluitvorming. Ook ziet hij versnelling en daling van kosten door gebruik van een quick scan en vuistregels. Het centraal beschikbaar stellen van gegevens kan ook kosten besparen. Nu is best veel aanwezig maar vaak niet goed vindbaar of bruikbaar. Sterk inzetten op digitale informatievoorziening noemt Hobma een wenkend perspectief.
#
CV Fred Hobma, universitair hoofddocent Bouwrecht
Fred Hobma is verbonden aan de Technische Universiteit Delft en lid van de Afdeling Real Estate & Housing van de Faculteit Bouwkunde. Eerder werkte hij bij het onderzoeksinstituut OTB. Hij doceert onder meer ruimtelijk bestuursrecht, bouwrecht en gebiedsontwikkeling. Hij treedt regelmatig op als docent in postdoctorale opleidingen op het gebied van bouw en infrastructuur. Hij heeft, al dan niet in opdracht van overheden, bedrijven en belangenverenigingen, gepubliceerd over ruimtelijk bestuursrecht, gebiedsontwikkeling, publiek-private samenwerking en bouwrecht.