Het is een veelgehoord irritatiepunt bij gemeenten: aanvragers in het Digitaal Stelsel Omgevingswet hoeven geen contactgegevens in te vullen, waardoor contact zoeken lastig is. Het delen van de contactgegevens verplicht maken, kan echter niet, meldt minister van BZK Hugo de Jonge.
Het is een vaak geuite wens van gemeenten: maak het bij het indienen van een aanvraag, melding of informatieplicht in het DSO verplicht om contactgegevens achter te laten. Het staat op de officiële DSO-wensenlijst die het Informatiepunt Leefomgeving bijhoudt.
De beheerders van het DSO onderzoeken nu of er mogelijkheden zijn om het achterlaten van een e-mailadres of telefoonnummer te verplichten. Maar volgens demissionair minister van BZK Hugo de Jonge zijn die in feite vrij beperkt, zo laat hij weten in reactie op vragen van de Eerste Kamer.
“Het is duidelijk dat dit voor bevoegd gezagen niet altijd praktisch is”, zegt hij over het ontbreken van de verplichting. “Daarom worden initiatiefnemers in het Omgevingsloket erop geattendeerd dat als zij willen dat het bevoegd gezag per e-mail of telefonisch contact opneemt, zij deze gegevens in moeten vullen. Dit invulveld is recent nog verduidelijkt. Zo wordt ervoor gezorgd dat deze velden niet onbedoeld worden ‘leeg gelaten’.”
Meer dan zo’n vriendelijke attendering zit er eigenlijk niet in, aldus De Jonge. Een aanpassing in het DSO waarmee het voor aanvragers verplicht wordt om contactgegevens achter te laten, zoals de BBB voorstelt, is om meerdere redenen niet mogelijk, zegt hij.
De minister wijst op de in 2023 aangenomen Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, onderdeel van de Algemene wet bestuursrecht, waarmee een burger niet verplicht mag worden om een e-mailadres of telefoonnummer op te geven. “Dit is regelgeving die buiten de Omgevingswet ligt, maar waaraan de bijzondere wet- en regelgeving en de uitvoeringspraktijk wel moet voldoen. De Awb gaat ervan uit dat de burger zelf bepaalt op welke manier de overheid met hem of haar contact opneemt.”
Verder wijst hij op de AVG. “Het mailen met een initiatiefnemer kan alleen als daar expliciet toestemming voor is gegeven. Een verplichting tot het achterlaten van een e-mail of telefoonnummer in het DSO is daarmee wettelijk niet toegestaan.”