Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De scholen zijn weer begonnen!

Inmiddels zijn de zomervakanties van alle regio’s ten einde gekomen en dat betekent ook dat de files met woon-werkverkeer en grote groepen kinderen ’s ochtends op de fietspaden weer terug zijn van weggeweest. Ook de tieners die rondcrossen op hun fatbikes kunnen niet meer uit het straatbeeld worden weggedacht.

2 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Als fietser of voetganger ben je extra kwetsbaar in het verkeer. Als zij betrokken raken bij een ongeluk met een auto of scooter, lopen zij meer risico op ernstig letsel. Daarom heeft de Nederlandse wetgever ervoor gekozen om de (jonge) voetganger of fietser extra te beschermen.

Auto is bijna altijd aansprakelijk

Als er een ongeluk plaatsvindt tussen een motorrijtuig en een fietser/voetganger, is artikel 185 Wegenverkeerswet van toepassing. De bestuurder van het motorrijtuig is dan aansprakelijk voor de schade van de fietser/voetganger. Dit is alleen anders wanneer er sprake is van overmacht, maar in de praktijk slaagt een beroep op overmacht bijna nooit.

Extra bescherming voor de jonge voetganger of fietser

Bij een fietser/voetganger jonger dan 14 jaar moet de schade altijd 100% worden vergoed. Is het slachtoffer ouder dan 14 jaar, dan is het uitgangspunt dat minimaal 50% van de schade moet worden vergoed, ook bij een verkeersfout van de fietser/voetganger. Vaak lukt het om een meer schade vergoed te krijgen, omdat de verkeersfout van de automobilist zwaarder weegt dan die van de fietser en de gevolgen voor de kwetsbare verkeersdeelnemer groter zijn.

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.