Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De VNG heeft de handreiking Activiteiten en milieuzonering gepubliceerd

In het kader van de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van milieu- en ruimtelijke ordening introduceert de VNG een nieuwe handreiking ter vervanging van de uitgave "Bedrijven en milieuzonering" uit 2009. Deze handreiking, die kosteloos te downloaden is van de VNG-website, adresseren de tekortkomingen van de eerdere richtlijnen. De nieuwe systematiek beoogt een betere integratie van ruimte en milieu, met speciale aandacht voor de bescherming van zowel rustige woongebieden als gemengde gebieden, en biedt oplossingen voor de geconstateerde uitvoeringsproblemen.

21 oktober 2024

Blog

Blog

De handreiking vervangt de bekende uitgave Bedrijven en milieuzonering uit 2009 en is gratis te downloaden van de site van de VNG.

  1. De VNG uitgave 2009 gaat uit van vaste richtafstanden tot rustig woongebied en gemengd gebied met wonen. Hierbij wordt rustig woongebied meer beschermd dan gemengd gebied met wonen. Het Activiteitenbesluit (nu de Bruidsschat) bevat geluidsnormen die gelden bij de dichtstbijzijnde woning, ook als de afstand veel groter is dan de richtafstand. Daarnaast bieden die normen geen extra bescherming aan een rustig woongebied.

Hieruit blijkt discrepantie tussen ruimte en milieu. De omgevingswet beoogt juist een (evenwichtige) integratie van ruimte en milieu.

  1. De aanpak met de richtafstanden uit de VNG-uitgave 2009 kent een aantal uitvoeringsproblemen, waaronder de volgende:

    • De richtafstanden zijn in de praktijk regelmatig te groot of juist te klein.

    • Ze houden geen rekening met verschillen in effecten van activiteiten met dezelfde SBI-code en milieucategorie.

    • Veel activiteiten zijn niet genoemd in de lijst met activiteiten.

De systematiek in de nieuwe handleiding beoogt onder meer de genoemde discrepantie tussen ruimte en milieu weg te nemen en de uitvoeringsproblemen met de Lijst van activiteiten op te lossen.

Wil je meer leren over dit onderwerp? Volg dan de 1-daagse cursus Bedrijven en milieuzonering nieuwe stijl.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.