Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Een ijsbaan in de stad: wat komt daarbij kijken?

Met de winter in aantocht zijn veel plaatsen druk met het voorbereiden van diverse winterevenementen. Of er nu natuurijs komt of niet, in steden kan een ijsbaan een populaire publiekstrekker zijn. Maar welke omgevingsaspecten komen allemaal kijken bij zo’n gezellige ijsbaan?

IPLO 17 oktober 2024

Blog

Blog

Allereerst is een ijsbaan te zien als een 'evenement' onder de Omgevingswet. Evenementen zijn er in allerlei soorten en maten. De invloed ervan op de omgeving kan sterk verschillen. Van belang zijn de kenmerken van een evenement, dus bijvoorbeeld frequentie, omvang of duur. Ook de locatie is bepalend. Door de grote verschillen in evenementen worden zij onder de Omgevingswet ook verschillend geregeld.

Inpassen en impact

Een kenmerk van een ijsbaan in de stad is dat het vaak een jaarlijks terugkerend evenement is. Verder is een ijsbaan vaak in het centrum van de stad te vinden. Het is afhankelijk van de kenmerken van de ijsbaan en de locatie of het evenement ruimtelijk ingepast moet worden in het omgevingsplan.

De impact van een ijsbaan op de fysieke leefomgeving is van veel aspecten afhankelijk. Onder meer of de ijsbaan binnen is of buiten of dat het om een overdekte baan gaat. Hoe lang ligt de ijsbaan in de stad? En gaat de exploitatie samen met bijvoorbeeld een kerstmarkt of eet- en drinkgelegenheid en is er wel of geen versterkte muziek tot in de late uren te horen? De locatie en het aantal verwachte bezoekers vraagt wellicht om extra aandacht voor parkeren en verkeersveiligheid. Allemaal belangrijke aspecten voor gemeenten om over na te denken bij de keuze of de regels over de ijsbaan in het omgevingsplan moeten of mogen worden opgenomen.

Wel en niet omgevingsplan

Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet staan de meeste gebruiksregels nog in verschillende gemeentelijke verordeningen. Afhankelijk van het soort evenement moeten deze regels worden opgenomen in het omgevingsplan of mogen de regels in een verordening achterblijven.
Regels over openbare orde en veiligheid mogen niet in het omgevingsplan staan. Daarnaast mogen regels die niet over de fysieke leefomgeving gaan, zoals regels over het schenken van alcohol niet in het omgevingsplan staan. Lees meer over de regels die in het omgevingsplan moeten, mogen of niet mogen staan.

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)

Voor de installaties die nodig zijn om een ijsbaan te laten draaien, is een speciale paragraaf opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving. Daar gaat het bijvoorbeeld over het gebruik van een koelinstallatie, een opslagtank voor vloeistoffen of het gebruik van stookinstallaties. Voor verschillende koelinstallaties gelden verschillende regels, ook hierover is meer te vinden in het Bal.


Koel- of stookinstallaties gebruiken veel energie. Het kan dan zijn dat de ijsbaan ook moet voldoen aan de regels over verduurzaming van het energiegebruik ofwel de energiebesparingsplicht.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.