Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Eindelijk weer grip op de volkshuisvesting!

In 2025 zal een belangrijke stap worden gezet in de verbetering van de Nederlandse volkshuisvesting. Dit jaar wil de Tweede Kamer namelijk het wetsvoorstel Wet versterking regie volkshuisvesting (hierna: wetsvoorstel) behandelen. In dit blog leg ik de vier verbeterdoelen uit en de belangrijkste instrumenten om die doelen te halen.

28 januari 2025

Regie volkshuisvesting bij de overheid

Het Rijk, provincies en gemeenten zijn straks verplicht een volkshuisvestingsprogramma vast te stellen. In dit programma wordt aangegeven hoeveel en waar zal worden gebouwd. Ook staat hierin voor wie gebouwd wordt, zodat er genoeg woningen zijn ook voor ouderen en studenten. Om de coördinatie tussen de overheden te verbeteren, wordt ‘volkshuisvesting’ als maatschappelijk doel aan de Omgevingswet gevoegd. Het gevolg: in de omgevingsvisies wordt opgenomen hoe aan dit doel invulling wordt gegeven. Weliswaar zijn de omgevingsvisie vooral zelfbindend, maar lagere overheden kunnen omgevingsvisies van hogere overheden niet negeren. Daarnaast wordt als taak aan de Omgevingswet gevoegd ‘Het bevorderen van een evenwichtige samenstelling van de woningvoorraad’. Zo wordt expliciet dat alle instrumenten van de Omgevingswet ook voor deze taak kunnen worden ingezet. Het Rijk en de provincies kunnen daardoor instructieregels stellen en instructies geven over volkshuisvestingsprogramma’s, bijvoorbeeld over de regionale afstemming. Maar de instructieregels en de instructies kunnen ook zien op omgevingsverordeningen en omgevingsplannen. Via een getrapte instructie kan het Rijk de provincie opdragen weer een instructie op te leggen waarmee gemeenten bijvoorbeeld kunnen worden verplicht het omgevingsplan aan te passen zodat het voorziet in voldoende bouwlocaties voor bepaalde woningen.

Versnellen!

Het tweede doel is versnellen. Om de doorlooptijden van beroepsprocedures te verkorten zal aan de Omgevingswet worden toegevoegd dat projecten kunnen worden aangewezen waarvan versnelde uitvoering noodzakelijk is vanwege zwaarwegende maatschappelijke belangen. In het ontwerpbesluit versterking regie volkshuisvesting (Bvrv) zijn thans aangewezen woningbouwprojecten van twaalf woningen of meer in een aaneengesloten gebied. De aanwijzing geldt tot 1 januari 2031. Voor zo’n project gelden de volgende versnellingsmogelijkheden:
  1. Vervanging van huidige beroep in twee instanties door beroep in één instantie bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
  2. Uitspraak binnen zes maanden.
  3. Geen beroepsgronden na afloop beroepstermijn (uitsluiten pro-forma).
  4. Versnelde behandeling van beroep kan ook nog worden toegepast (zie afdeling 8.2.3 van de Awb).

Iedereen een woning

Het derde doel is zorgen voor voldoende betaalbare woningen. In het Bvrv is de verplichting voor het Rijk en de provincies opgenomen dat op nationaal, provinciaal en regionaal niveau twee derde van de nieuwbouw betaalbare woningen moeten zijn.

Gelijke kansen voor urgente woningzoekenden

Het wetsvoorstel verplicht tot slot dat alle gemeenten in hun huisvestingsverordening een urgentieregeling opnemen en dit onderling af te stemmen. Dit laatste zorgt voor een evenwichtige verdeling en bijdrage per gemeente. In de urgentieregeling wordt vastgelegd welke groep recht op urgentie heeft. Denk aan jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg of slachtoffers van huiselijk geweld.   Bron: Catch Legal

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.