Vanaf 1 januari 2023 is het een vereiste dat kantoorpanden in Nederland minstens energielabel C hebben om hun status als kantoorruimte te behouden. Voor panden die niet aan deze eis voldoen, heeft de gemeente de mogelijkheid om handhavend op te treden en ze zelfs te sluiten. Gelukkig lijkt het erop dat gemeenten eerder geneigd zijn om eigenaren van kantoorpanden te ondersteunen bij verduurzamen van het pand, dan direct tot sluiting over te gaan.
Deze energielabel C verplichting brengt echter een reeks uitdagingen en keuzes met zich mee voor de eigenaren van kantoorpanden. Terwijl duurzame renovaties de mogelijkheid bieden om de energiekosten te verlagen, biedt herbestemming anderzijds kansen om bestaande kantoorruimtes een nieuw leven te geven.
Voor gemeenten is het een opgave om eigenaren van kantoorpanden op de best mogelijke manier te adviseren en te begeleiden, aangezien het sluiten van kantoorruimtes zonder een doordacht plan geen gewenste uitkomst is. Uit het afstudeeronderzoek van stagiaire Dirk Meijer blijkt dat het verduurzamen van het pand de voorkeur heeft boven transformatie, omdat dit de waarde van het pand behoudt, de lopende activiteiten onverstoord laat en omdat ook een transformatie moet voldoen aan de geldende regelgeving. Maar hoe kunnen deze eigenaren hun panden nu duurzamer maken?
De overstap naar energielabel C is financieel gezien een haalbare optie voor eigenaren van kantoorpanden. Toch variëren de kosten van verduurzamingsmaatregelen sterk, afhankelijk van het type gebouw, het bouwjaar en de huidige staat van het pand. Voor het behalen van energielabel C, rekening houdend met de financieel gezien meest aantrekkelijke optie, worden vaak de volgende duurzaamheidsstappen aanbevolen:
Isolatie van de gevel;
Isolatie van het dak;
Gebruik van LED-verlichting;
Implementatie van bewegingssensoren;
Toepassing van energiezuinige TL-verlichting.
De rol van de gemeente omvat het informeren over de verplichting tot energielabel C, het bieden van advies en begeleiding gedurende het verduurzamingsproces, het aanbieden van mogelijke subsidieopties en ten slotte, indien nodig, het handhaven van regelgeving wanneer er geen stappen worden ondernomen.
Kortom, de energielabel C vereiste biedt een kans voor eigenaren van kantoorpanden om hun vastgoed te vernieuwen en een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Met de juiste begeleiding en inzichten van gemeenten kunnen deze eigenaren weloverwogen beslissingen nemen over investeren in verbeteringen of het transformeren van hun panden naar nieuwe functies.