Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Geen toekomst voor 11.500 flexwoningen zonder nieuwe locatie

Tussen 2025 en 2030 moeten circa 11.500 flexwoningen weg van hun huidige locatie. Dit blijkt uit een inventarisatie van Capital Value naar de voorraad flexwoningen in Nederland. Zonder nieuwe locatie verdwijnen deze woningen uit de woningvoorraad. Herplaatsing van deze flexwoningen biedt een unieke kans om het tekort aan betaalbare woningen duurzaam aan te pakken. Hiervoor is regie en samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen nodig.

Capital Value 17 maart 2025

Voorraad flexwoningen in Nederland
Flexwoningen – tijdelijke, verplaatsbare woningen – zijn de afgelopen jaren een belangrijk instrument geweest om het woningtekort in Nederland op te vangen. Naar schatting staan er momenteel circa 29.000 flexwoningen verspreid over het land. 66% van de flexwoningen zijn in eigendom bij een publieke (gemeente) of semi-publieke partij (woningcorporatie of maatschappelijke organisatie). De overige 34% is in handen van marktpartijen. Flexwoningen worden vaak ingezet voor spoedzoekers, statushouders en jongeren, en hebben bewezen een effectief middel te zijn om snel en betaalbaar woonruimte te creëren (Rijksoverheid, 2023)

Een nieuwe uitdaging op de woningmarkt: hergebruik van flexwoningen
Flexwoningen mogen in de regel gemiddeld 10 tot 15 jaar op een locatie staan. Van de woningen die in de periode 2015-2020 zijn geplaatst, loopt de exploitatietermijn in veel gevallen de komende jaren af. Uit de analyse van Capital Value blijkt dat circa 11.500 eenheden de komende jaren verplaatst moeten worden naar een nieuwe locatie, tenzij de termijn op de huidige locatie wordt verlengd. De verplaatsingsgolf komt al vanaf 2025 op gang, blijkt ook uit de start van meerdere verkooptrajecten van bestaande flexwoningprojecten. 

Regie noodzakelijk om hergebruik flexwoningen mogelijk te maken
Hoewel de productie van nieuwe flexwoningen doorloopt, kan een goed functionerende herplaatsingsmarkt voor flexwoningen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het woningtekort en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamer gebruik van bestaande woonoplossingen. Dit voorkomt kapitaalvernietiging en draagt bij aan de circulaire economie, een kernprincipe van de Nationale Bouwagenda.

De uitdaging bij hergebruik ligt met name in de financiering en logistiek. Veel gemeenten hebben nog geen goed beleid voor herplaatsing van flexwoningen, en projectontwikkelaars en woningcorporaties moeten investeren in verplaatsing en renovatie om deze markt te laten slagen. Om dit te realiseren, is samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen essentieel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.