Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

GGD’en kunnen sterkere rol spelen bij gezondheidsrisico’s door de leefomgeving

Wat voor rol kunnen de regionale Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) spelen als de leefomgeving voor gezondheidsrisico’s zorgt. Bijvoorbeeld in Groningen (aardbevingen of de angst daarvoor), IJmond (luchtverontreiniging door Tata Steel) of Zuid-Holland Zuid (pfas-uitstoot door Chemours). De GGD’en kunnen meer ruimte krijgen en zelf ook nemen.

Inspectie gezondheidszorg en jeugd 17 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op basis van gesprekken met de 3 GGD’en in deze regio’s.

Wettelijke taak

Een wettelijke taak van de GGD’en is het bevorderen van een gezonde leefomgeving. Dat doen ze ook door verstorende invloeden te signaleren, te onderzoeken en erover te adviseren. Maar hun stem wordt niet altijd herkend en erkend, en krijgt daardoor niet de ruimte die die verdient. Maar ook kunnen de GGD’en zelf meer ruimte nemen om krachtiger te adviseren.

Deze taak van de GGD’en wordt gedaan door medisch milieukundigen. Maar die zijn schaars. Ook geldt er geen norm over hoe groot de afdelingen medische milieukunde zouden moeten zijn. De GGD’en zeggen nog wel genoeg mensen te hebben voor hulp en advies aan het publiek. Al staat dat wel onder druk doordat steeds meer mensen zorgen hebben over hun leefomgeving.

Invloed nemen en krijgen: Toezicht op de rol van de GGD bij gezondheidsrisico’s door de leefomgeving

De GGD’en hebben als wettelijke taak om de gezondheid van alle inwoners in Nederland te beschermen, te bewaken en te bevorderen. Dit doen zij onder andere door de invloed van de leefomgeving op de gezondheid van inwoners in een regio te monitoren, te signaleren en hierover te adviseren en hiernaar onderzoek te doen.

Download 'Invloed nemen en krijgen: Toezicht op de rol van de GGD bij gezondheidsrisico’s door de leefomgeving'

PDF document | 9 pagina's | 1,5 MB

Rapport | 12-09-2024

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ging in december 2023 in gesprek met 3 GGD’en over de invulling van hun rol bij (mogelijke) gezondheidsrisico’s voor inwoners door leefomgevingsfactoren. De inspectie selecteerde hiervoor GGD’en die werken in regio’s die vanwege negatieve leefomgevingsfactoren onder grote publieke belangstelling staan. Dit zijn:

  • GGD Groningen vanwege aardbevingen en aardbevingsangst;

  • GGD Kennemerland vanwege luchtvervuiling;

  • GGD Zuid-Holland Zuid vanwege pfas-verontreiniging.

De inspectie ziet dat de bezochte GGD’en positief bijdragen aan een gezonde en veilige leefomgeving, maar dat de capaciteit van de medisch milieukundige zorg wel onder grote druk staat.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.