Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Herkozen voorzitter van EC wil wooncrisis aanpakken

Vandaag heeft het Europese Parlement Ursula von der Leyen herbenoemd als voorzitter van de Europese Commissie (EC). In haar herbenoemingsdebat gaf ze aan dat de EC werk wil maken van het aanpakken van de wooncrisis en betaalbaar wonen. Zo komt er een Eurocommissaris voor wonen en worden de staatssteunregels herzien. De afgelopen periode was wonen niet beleidsmatig en bestuurlijk verankerd binnen de Europese Unie (EU). Met de aankondiging van een Eurocommissaris voor wonen komt daar dus verandering in.

Aedes 18 juli 2024

Nieuws

Centrale aanpak wooncrisis

De Europese Commissie maakte verder bekend dat zij met een actieplan komt voor betaalbare huisvesting en dat ze gaat werken aan meer investeringen in wonen. Zowel via een nieuw Europees investeringsplatform dat gezamenlijk met de Europese investeringsbank wordt opgericht, als via Europese fondsen.

Herziening staatssteunregels

Von der Leyen kondigde ook aan dat de EC de staatssteunregels gaat herzien. Aedes en de Nederlandse overheid dringen hier al langer op aan. Die staatssteun gaat met name over de geborgde leningen die woningcorporaties in staat stelt middenhuur te kunnen bouwen. Als die beperking Europees wordt ingetrokken, kunnen corporaties zelfs meer middenhuurwoningen bouwen.

Aedes is verheugd dat deze stappen worden genomen. Belangenbehartiger Robin van Leijen: ‘Vooral de aankondiging dat de staatssteunregels worden herzien juichen wij toe. Als woningcorporaties met geborgde leningen middenhuurwoningen mogen bouwen, neemt het aantal woningen dat wij kunnen realiseren enorm toe.’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.