Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Het strategische voordeel van functiegerichte kostenraming in bouwprojecten

Stel je bent een opdrachtgever van ziekenhuisbouwprojecten en je wilt de afdeling Spoedeisende Hulp gaan renoveren. Daarvoor heb je een indicatie nodig van de benodigde investeringskosten. Dat kan met functiegerichte kostenraming. Deze methode wordt door AT Osborne al jaren succesvol toegepast in de initiatieffase van bouwprojecten op basis van de opgedane kennis en ervaring. Door functiegericht kosten te ramen kunnen gefundeerde afwegingen gemaakt worden over de scope en kosten van een bouwproject. Welke voordelen zitten daaraan en hoe pas je dit toe? Bouwkostenexperts Hilco en Wytze zetten het voor je op een rij.

19 november 2024

Wanneer kun je functiegerichte kostenraming toepassen? We lichten in deze blog twee situaties uit:

  1. Het doen van een reality check bij de start van een project, tijdens de initiatieffase. Past het beschikbaar gestelde budget vanuit het strategisch huisvestingsplan bij de te realiseren scope?

  2. Het bieden van financieel gereedschap bij het doen van afwegingen tijdens de ontwikkeling van een strategisch huisvestingsplan.

Wat is functiegerichte kostenraming?

Functiegerichte kostenraming is een schatting van de kosten van een bouwproject waarbij de functionaliteit van een gebouw of gebouwdeel leidend zijn. Op basis van de oppervlakte en functionaliteit kunnen we een eerste indicatie van de bouwkosten doen. Hierbij maken we gebruik van ons actuele rekenmodel ‘indicatos’. Deze eerste indicatie wordt vervolgens aangevuld met specifieke kenmerken, locatie aspecten, planning en mate van renovatie of nieuwbouw. Zo ontstaat een functiegerichte kostenraming op investeringskostenniveau. Aanvullend kan op dezelfde wijze met dit rekenmodel ook exploitatiekosten geraamd worden en een netto contante waarde berekeningen worden gedaan.

Toepassing 1: Reality check in de initiatieffase

In de initiatieffase van een bouwproject is het van groot belang om een duidelijk beeld te krijgen van de financiële haalbaarheid. Functiegericht ramen van kosten helpt in deze fase bij:

  • Inschatting kosten: Het biedt een gestructureerde manier om een inschatting te maken van de totale kosten op basis van de gewenste functies en vereisten van het gebouw. Dit nog zonder een ontwerp te hebben.

  • Alternatieven analyseren: Verschillende ontwerpopties en indelingen kunnen worden beoordeeld op basis van hun kosten en functionaliteit, waardoor de best passende keuze kan worden gemaakt.

  • Risico-inschatting: Door inzicht te krijgen in de kosten per functie, kunnen mogelijke risico’s beter worden ingeschat.

  • Financiële projectbeheersing: De methode helpt bij het opstellen van een realistisch budget als basis voor vervolgfasen (programma van eisen, ontwerp, realisatie). Met een realistisch budget als basis verloopt een project op een meer beheerste wijze.

Toepassing 2: Afwegingen bij een strategisch huisvestingsplan

Het functiegericht ramen van kosten biedt ook een goede bijdrage bij het opstellen van een strategisch huisvestingsplan. Zoals:

  • Puzzelen op de langetermijnvisie: Door de kosten en functionaliteit van verschillende functies in kaart te brengen, kunnen organisaties hun huisvesting afstemmen op hun strategische doelen, toekomstige groei en financiële armslag.

  • Analyse en optimalisatie: Door inzicht te hebben in welke aspecten meer of minder geld kosten kunnen er betere keuzes gemaakt worden die leiden tot een optimaal gebruik van middelen.

  • Betere besluitvorming: Door een helder overzicht van de kosten per functie kunnen met onderbouwing de juiste keuzes gemaakt worden, zodat de algehele waarde van de huisvesting gemaximaliseerd kan worden.

  • Integratie van duurzaamheid: Door in de financiële paragraaf van het strategisch huisvestingsplan ook financiële voorzieningen voor verduurzaming op te nemen kunnen deze gekoppeld worden aan (tactische) projecten en als onderdeel daarvan worden uitgevoerd.

Robuust en toekomstbestendig huisvestingsplan

Functiegerichte kostenraming helpt bij het opstellen van een strategisch huisvestingsplan en het vertalen ervan naar concrete projecten. Het biedt besluitvormers inzicht in haalbaarheid, budget en investeringen, zodat ze betere keuzes kunnen maken. Door te focussen op functionaliteit en kosten draagt deze aanpak bij aan effectieve en duurzame huisvesting en versterkt het de langetermijnstrategie van de organisatie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.