Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hoe kan het woon-werkverkeer in de EU duurzamer worden gemaakt?

Het leven in Europese steden verandert snel. Driekwart van de EU-burgers woont al in steden en tegen 2050 zal dit naar verwachting stijgen tot 85 %. Het dagelijkse woon-werkverkeer wordt daarmee een cruciale uitdaging — niet alleen voor het vervoer, maar ook voor het klimaat, de gezondheid en de levenskwaliteit. Grootstedelijke gebieden blijven hinder ondervinden van verkeersopstoppingen, luchtverontreiniging en de afhankelijkheid van de auto. Dit komt vooral doordat een derde van de bevolking in voorsteden woont en vaak afhankelijk is van een eigen voertuig om naar het werk, naar school, naar het ziekenhuis of naar voorzieningen in de stad te gaan. Om deze problemen aan te pakken, heeft de EU aanzienlijke middelen beschikbaar gesteld en beleidsmaatregelen genomen om het woon-werkverkeer te verduurzamen. Maar hebben deze investeringen ook voor verandering gezorgd?

Europese Rekenkamer 30 May 2025

De Europese Rekenkamer (ERK) voert een controle uit om een antwoord op deze vraag te krijgen. Zij zal nagaan of EU-financiering en wetgevingsinitiatieven in de praktijk concrete resultaten hebben opgeleverd. Heeft de Europese Commissie de steden en lidstaten de juiste steun geboden om duurzaam woon-werkverkeer te stimuleren? Leiden de door de EU gefinancierde projecten tot de beloofde verbeteringen op het gebied van connectiviteit, toegankelijkheid, modal shift en emissiereductie? Bij de controle zullen de auditors zowel de wetgeving als de door de EU gefinancierde projecten onder de loep nemen. De hieruit voortvloeiende resultaten zullen naar verwachting begin 2026 worden gepubliceerd.

De EU-aanpak is gebaseerd op de overtuiging dat het bij duurzame mobiliteit niet alleen gaat om schonere auto’s, maar ook om het bieden van haalbare alternatieven voor particuliere voertuigen. Er moet dan wel worden geïnvesteerd in betere regionale treinen, uitgebreide tramnetten, fietspaden en naadloze multimodale verbindingen tussen voor- en binnensteden.

Om steden hierbij te helpen, bevordert de EU duurzame stedelijke mobiliteitsplannen. Dit zijn strategische, lokaal aangestuurde plannen om de mobiliteit op duurzame wijze te verbeteren in complete stadsgebieden, met inbegrip van pendelzones. De EU heeft de uitvoering van duurzame stedelijke mobiliteitsplannen sterk aangemoedigd en stelt daarvoor middelen beschikbaar uit verschillende financieringsinstrumenten. Sinds 2024 zijn deze plannen verplicht voor stedelijke knooppunten van het trans-Europees vervoersnetwerk, met als doel het bevorderen van inclusieve, emissiearme, slimme, veilige en veerkrachtige vervoerssystemen waarin de mens centraal staat. De plannen zijn ook bedoeld om bussen, fietsen, treinen en andere vervoerswijzen met elkaar te verbinden en pendelaars duurzame alternatieven te bieden in een multimodaal systeem.

Uit de controlebevindingen zal blijken in hoeverre vooruitgang is geboekt bij het verbeteren van de connectiviteit tussen stadsgebieden en voorsteden door middel van duurzame mobiliteitsopties, en op welke punten nog actie moet worden ondernomen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.