Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Lucinda Hoogewerf per 1 januari 2023 partner bij Van Diepen Van der Kroef

Lucinda Hoogewerf is tot partner benoemd bij Van Diepen van der Kroef, effectief per 1 januari 2023. Lucinda is gespecialiseerd in het bestuursrecht waaronder het omgevingsrecht, ruimtelijke ordening en milieurecht. Zij adviseert en procedeert over bestemmingsplannen, handhavingskwesties en vergunningen, en verleent rechtsbijstand in procedures over omgevingsvergunningen. Wij spraken haar over haar nieuwe functie, loopbaan tot nu toe, verwachtingen en drijfveren.

16 november 2022

Interviews

Interviews

Per 1 januari 2023 bent u partner bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten. Waarom heeft u besloten deze functie aan te nemen?

Ik ben al meer dan 18 jaar werkzaam bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten. Binnen kantoor heb ik mij mogen ontwikkelen tot een ervaren bestuursrechtadvocaat. Gaande deze ontwikkeling ben ik mij steeds meer gaan bekommeren om en bemoeien met zaken die naast dossiers ook belangrijk zijn om een kantoor draaiende te houden. Ik ben derhalve naar het partnerschap gegroeid en het voelt dan ook als de logische volgende stap.

Kunt u iets meer vertellen over uw carrière tot nu toe?

In 2004 ben ik als juridisch medewerker gestart, om daarna in 2005 als advocaat beëdigd te worden. Het is bij ons kantoor gebruikelijk om eerst breed op te leiden, maar ik heb mijzelf vrij snel gefocust op het bestuursrecht. Middels een Grotius Opleiding als ook in de praktijk heb ik mij daar dan ook in gespecialiseerd. Inmiddels leid ik in de praktijk zelf kantoorgenoten op binnen dit rechtsgebied. Mijn praktijk is gedurende die periode ook doorontwikkeld, waardoor ik nu prachtige ondernemingen mag bijstaan in complexe vraagstukken.

Wat houdt uw nieuwe functie precies in en waar gaat u zich hoofdzakelijk mee bezighouden?

Vanaf januari maak ik deel uit van onze maatschap. Samen met de andere partners stuur ik ons kantoor aan. Mijn focus zal vooral bij onze vestiging Noord-Holland (met kantoren in Hoorn en Alkmaar) liggen. Hierin zal ik met name de kantoorgenoten die werkzaam zijn binnen het bestuursrecht aansturen.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

Het combineren van een drukke praktijk met het aansturen van een team. Cliënten en dossiers vragen altijd hun aandacht, met name vanwege de vele korte en harde deadlines. Het is de kunst om het team en het welbevinden van mijn collega’s niet uit het oog te verliezen.

Wat zou u op professioneel en/of persoonlijk vlak willen bereiken binnen deze functie het komende jaar?

Uiteraard blijven werken aan de stabiliteit en groei van ons kantoor. Verder vind ik het belangrijk om te bereiken dat we niet alleen goed bezig zijn voor onze cliënten, maar tevens ook als team goed samenwerken. Ik hoop daarin een positieve rol te kunnen spelen. Ook hoop ik een voorbeeld te kunnen zijn voor vrouwelijke advocaten. Zelf heb ik weinig voorbeelden van vrouwelijke partners gehad, waardoor het voor mij niet altijd vanzelfsprekend is geweest om deze stap te zetten. Graag laat ik zien dat het kan: een goede advocaat en partner zijn, maar daarnaast ook een goed evenwicht hebben tussen werk en gezin.

Waar komt uw interesse in het omgevingsdomein vandaan?

We leven in een klein landje en we zullen de beperkte ruimte met elkaar moeten delen. Het is onvermijdelijk dat daarover regels moeten worden opgesteld. Ik vind het een uitdaging om te puzzelen met deze regels. Als extra complicerende factor geldt dat in het omgevingsrecht de overheid de beslissingen neemt. Als bedrijf of burger zit je daardoor meestal in een afhankelijke positie. Ik zie het als een uitdaging om mijn cliënten daarin zo goed mogelijk bij te staan en zogezegd een tegenwicht te bieden. Het omgevingsrecht is bovendien erg divers. Het ene moment ben ik bezig met een geweigerde omgevingsvergunning op basis van een Bibob-onderzoek, daarna verdiep ik me in afstandsnormen voor paddocks bij een manege en vervolgens belt een cliënt met complexe vragen over natuurbeschermingsrecht vanwege de bouw van een hotel. Alle verschillende vraagstukken maken dat het nooit gaat vervelen.

In hoeverre zal de inwerkingtreding van de Omgevingswet t.z.t. zorgen voor veranderingen binnen uw functie? Wat betekent het recente uitstel voor uw werkzaamheden?

In mijn praktijk sta ik vooral ondernemingen bij. Weliswaar wordt er enigszins geanticipeerd op veranderingen, maar uiteindelijk is het aan de verschillende overheden om deze klus te klaren. Als advocaat word je geconfronteerd met de besluitvorming van een bestuursorgaan en vervolgens onderzoek je op welke wijze je de cliënt het beste bij kunt staan. Geen dossier is immers hetzelfde. In zoverre zal een en ander procedureel en materieel wel veranderen in het omgevingsrecht, maar in de praktijk zal de werkwijze niet aanzienlijk veranderen. Mijn grootste zorg is met name de bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het (Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zonder goede toegang tot de toepasselijke regelgeving wordt het voor advocaten erg lastig om cliënten in procedures bij te staan.

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving en waarom? Zouden er meer van dit soort plekken in Nederland moeten zijn?

Dat is moeilijk kiezen, maar de Schoorlse Duinen wil ik graag noemen. Dat is een prachtig natuurgebied, waar veel mogelijkheden voor recreatie, zoals wandelen en fietsen, zijn. Met ons gezin gaan we daar graag naartoe. Ook leuk om te benoemen is dat ik mij als advocaat al lange tijd mag inzetten voor de mountainbikevereniging die zich inzet voor MTB’ers in dit gebied en zich bezighoudt met de aanleg van een nieuwe MTB-route.

Wat is uw grootste ergernis over het omgevingsdomein? Is er iets dat u graag zou willen veranderen?

Het wantrouwen van de overheid in de burger. Het is misschien wat te makkelijk om het toeslagenschandaal te noemen, maar ook in het omgevingsrecht wordt burgers niet het voordeel van de twijfel gegeven. Veel van mijn cliënten zijn grote ondernemingen, die de zaken graag goed op orde hebben. Zij werken vaak op innovatieve en milieuvriendelijke wijze en doen daar grote investeringen voor. Het voelt dan niet altijd even eerlijk als er dan niet gepraat wordt met ondernemers en een kans wordt geboden om iets te herstellen, maar dat er direct handhavend wordt opgetreden. Niet iedere ondernemer is een overtreder, maar het lijkt weleens of na het nemen van een handhavingsbesluit er geen ruimte meer bestaat om het tegendeel te bewijzen.

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?

Hulpvaardigheid. Ik vind het belangrijk om verder dan jezelf te kijken. Of dat nu om grote of kleine zaken gaat, alle beetjes helpen.

Wie inspireert u en waarom?

Mijn vader. Hij is een echte ondernemer. Samen met mijn moeder heeft hij twee grote bedrijven opgezet, waarvoor hij altijd keihard gewerkt heeft. Vanwege corona hebben de bedrijven in zeer zwaar weer verkeerd, maar nooit gaf hij de moed op. Ongeacht of de zaken goed of slecht gingen, heeft hij zichzelf nooit op de eerste plaats gezet, hij heeft altijd anderen in moeilijkheden geholpen. Zowel wat betreft het ondernemerschap als zijn hulpvaardigheid is hij voor mij een inspiratie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.