De internationale evenementenindustrie krijgt binnenkort mogelijk een eigen ISO-platform. NEN onderzoekt of er in Nederland voldoende belangstelling is om deel te nemen aan deze nieuwe technische commissie, die zich richt op duurzaamheid en andere essentiële thema’s binnen de sector. De evenementenbranche is wereldwijd een bruisende sector met grote economische en maatschappelijke betekenis. Van zakelijke beurzen en congressen tot sportevenementen, festivals en culturele bijeenkomsten: evenementen brengen mensen bij elkaar en stimuleren innovatie en economische groei.
De normalisatie-instituten van Frankrijk (AFNOR) en het Verenigd Koninkrijk (BSI) hebben onlangs het initiatief genomen voor een nieuwe ISO Technische Commissie. Deze commissie moet hét centrale platform worden voor internationale normontwikkeling op het gebied van evenementen.
"Op dit moment zijn de normen voor evenementen verspreid over meerdere ISO-werkgroepen," vertelt Marcella van Hoolwerff, consultant bij NEN. "Dat zorgt voor versnippering en een beperkte zichtbaarheid van de sector. Een overkoepelende commissie brengt structuur, herkenbaarheid én meer impact."
De voorgestelde commissie richt zich op zeven hoofdthema’s :
Duurzaamheid – met richtlijnen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid , waterbeheer en diversiteit en legacy (nalatenschap)
Crisismanagement – voorbereiding op en reactie tijdens noodsituaties
Metingen en statistieken – uniforme definities en methodes voor dataverzameling
Gegevensbeheer – eigendom en gebruik van verzamelde data
Gezondheid, veiligheid en beveiliging – normen voor veilige evenementen voor bezoekers en medewerkers
Toegankelijkheid – richtlijnen voor fysieke en digitale inclusie
Data en technologie – omgaan met data-intensieve en interactieve technologieën
"Bij de start wordt een subcommissie 'Sustainability in Event Management' opgericht , die voortbouwt op het bestaande werk rond ISO 20121," licht Joost Witsenburg, consultant bij NEN, toe.” ISO 20121 is gebaseerd op een Britse norm die werd opgesteld tijdens de voorbereiding van de olympische spelen van Londen in 2012. De norm is geüpdatet rond de olympische spelen van Parijs”
Nederland beschikt over een sterke, innovatieve evenementenindustrie met toonaangevende locaties wereldwijd vermaarde organisatoren en betrokken overheden. Deelname aan deze ISO-commissie biedt Nederlandse partijen de kans om internationaal invloed uit te oefenen en mede richting te geven aan toekomstige standaarden.
"Internationale normen dragen bij aan een wereldwijd erkend kader voor het organiseren van verantwoorde, veilige en inclusieve evenementen," zegt Van Hoolwerff. "Dat biedt voordelen voor álle betrokkenen in de keten – van organisatoren en overheden tot bezoekers en leveranciers."