Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Inzet gemeenten cruciaal voor toekomstbestendige waterketen

De nieuwe Visie en Strategie op de Waterketen 2050 benadrukt de cruciale rol van gemeenten om een robuuste, duurzame en toekomstbestendige waterketen in Nederland te realiseren. Klimaatverandering, woningbouw, bodemdaling en waterkwaliteit vereisen een integrale aanpak die leidend is in gemeentelijk beleid.

VNG 9 januari 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Visie en Strategie op de Waterketen 2050 (pdf, 6,9 MB) is onlangs vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water.

Waterketen als motor van duurzame ontwikkeling

De visie stimuleert gemeenten om water te zien als drijvende kracht achter duurzame ontwikkeling. Dit vraagt om strategische plannen die bijdragen aan klimaatdoelen, biodiversiteit en waterveiligheid, zoals regenwateropslag, groenere wijken en robuustere waternetwerken.

Kernopgaven voor de waterketen

Om de toekomst van de waterketen veilig te stellen, formuleren we kernachtig deze grote opgaven voor de waterketen richting 2050:

  1. Altijd voldoende gezond drinkwater blijven leveren

  2. Afvalwater hygiënisch betrouwbaar inzamelen en verwerken

  3. Emissies vanuit de waterketen (naar water, bodem en lucht) beperken

  4. Regenwater verwerken en benutten met een maximale bijdragen aan de waterketen en het bodem- en watersysteem

  5. De inrichting en het beheer van de waterketen zo duurzaam en doelmatig mogelijk maken

Consequenties voor gemeenten

  • Ruimtelijke ordening: Water en bodem moeten centraal staan in alle ruimtelijke plannen. Weeg locaties voor nieuwe ontwikkelingen zorgvuldig af, rekening houdend met wateroverlast, droogte en bodemgesteldheid.

  • Woningbouwopgave: De toenemende vraag naar woningen vraagt om gescheiden afvoersystemen, klimaatadaptieve wijken en efficiënt watergebruik.

  • Landelijk gebied: Stimuleer maatregelen voor onder meer waterinfiltratie, biodiversiteit en minder vervuiling vanuit de landbouw en stedelijk gebied. Hierbij is meer capaciteit en specialistische kennis nodig op het gebied van Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH).

  • Capaciteitsontwikkeling: Investeer in kennis- en capaciteitsontwikkeling rondom waterbeheer door opleidingen, regionale samenwerking en inhuur van expertise slimmer en efficiënter in te zetten.

Investeren in samenwerking en innovatie

De visie focust op innovatieve oplossingen, zoals circulaire processen voor waterzuivering en energieneutraal werken. Gemeenten worden opgeroepen te experimenteren met duurzame technieken en samen te werken met waterschappen, provincies en drinkwaterbedrijven.

Vervolgproces

Een regieteam bestaand uit onze ketenpartners en gefaciliteerd door het ministerie van IenW, zal de komende periode werken aan de uitvoeringsagenda. Wij zullen onze leden van het Gemeentelijk Waternetwerk (GWN) op de hoogte houden en betrekken bij dit proces.

Het rijk blijft eindverantwoordelijk voor de implementatie van de EU-Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Stichting RIONED helpt het rijk om te zorgen dat de richtlijn voor gemeenten goed te implementeren is en houdt haar leden hierover regelmatig op de hoogte.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.