Verhuurt u kamers of heeft u plannen hiervoor? Door de toenemende krapte op de woningmarkt hebben wij gezien dat stedelijke gemeenten de spelregels voor huisvesting aanscherpen, terwijl ook kleinere gemeenten daarmee bezig zijn. Onderling kunnen gemeenten verschillen in de wijze van vergunningverlening en handhaving. In een serie blogs verkennen wij de regels voor huisvesting in grote gemeenten, te beginnen met Amsterdam. Waar moet u als woningeigenaar bij het verhuren van kamers op letten?
Per 1 januari 2020 is de Huisvestingsverordening Amsterdam gewijzigd. Deze verordening bevat regels voor de hele Amsterdamse woningvoorraad. Ook regels voor kamerverhuur zijn hierin opgenomen. Kamerverhuur is verhuur van onzelfstandige woonruimte, zoals bijvoorbeeld kamers in studentenhuizen. Je spreekt van een onzelfstandige woonruimte als een bewoner bijvoorbeeld geen eigen toegang heeft, of als deze de keuken of het toilet deelt met bewoners van andere kamers. Een zelfstandige woonruimte heeft wel een eigen toegang, en de keuken en sanitaire voorzieningen hoeven niet met anderen gedeeld te worden. Een zelfstandige woonruimte is bedoeld voor een alleenstaande óf twee personen met of zonder kinderen, die één huishouden vormen.
Als u kamers verhuurt of wilt verhuren, dan heeft u hiervoor een zogeheten omzettingsvergunning nodig. Hiermee mag u zelfstandige woonruimte omzetten in onzelfstandige woonruimte. De vergunningplicht geldt voor verkamering voor drie of meer personen die géén huishouden vormen. Voor het verhuren van één of twee kamers heeft u dus géén omzettingsvergunning nodig. Let op, voor vakantieverhuur van uw woning (waarbij u een gedeelte van de woning verhuurt aan toeristen) gelden andere regels. Wij schreven hier een aparte blog over.
De Huisvestingsverordening Amsterdam bevat voorwaarden en voorschriften voor de omzettingsvergunning. Zo mag bijvoorbeeld per kamer één volwassene wonen of twee bij huwelijk of geregistreerd partnerschap, en geldt er een minimale oppervlakte voor de gezamenlijke verblijfsruimte. Met iedere kamerhuurder moet u een individueel huurcontract afsluiten. Inmiddels gelden er ook quotumvoorwaarden (voor wijk en pand) aan de omzettingsvergunning. Zo worden vergunningen voor het omzetten van een zelfstandige woonruimte in meerdere onzelfstandige woonruimten per wijk en per pand volgens een vastgesteld quotum verstrekt. Als het aantal aanvragen voor een wijk hoger is dan het quotum, wordt er geloot.
Als u kamers wilt verhuren heeft u naast een omzettingsvergunning mogelijk ook een omgevingsvergunning nodig. U moet hiervoor het bestemmingsplan raadplegen. Op uw perceel is bijvoorbeeld volgens het bestemmingsplan de bestemming “Wonen” van toepassing. Als u vervolgens de planregels bij de bestemming “Wonen” nagaat, dan leest u bijvoorbeeld dat deze gronden bedoeld zijn voor de huisvesting van één huishouden. Als uw huurders dus géén huishouden vormen, zoals een vriendengroep of studenten die samen in één huis wonen, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening. Wilt u het pand verbouwen ten behoeve van kamerverhuur? Mogelijk heeft u hier ook een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen voor nodig.
Deze regels voor kamerverhuur in de gemeente Amsterdam geven u als woningeigenaar een algemene eerste indruk of, en welke vergunningen u nodig heeft om uw plannen voor kamerverhuur te realiseren. Check altijd heel goed of u een of meer vergunningen nodig hebt. Hiermee voorkomt u dat u met handhaving te maken krijgt.