Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Leges omgevingsplanactiviteit bouwwerken (ruimtelijk deel)

De VNG publiceert een heffingsvariant ‘bouwkosten’ voor de leges voor de ruimtelijke toets bij een omgevingsvergunning-aanvraag voor een omgevingsplanactiviteit (OPA) bij bouwwerken.

VNG 21 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Download de Wijziging Model Verordening leges - varianten leges omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit bouwwerken (ruimtelijk deel) (docx, 466 kB)

Variant 1 Vast bedrag (huidige modelbepaling)

De Model Verordening leges kent een vast bedrag voor de behandeling van een omgevingsvergunning-aanvraag voor een omgevingsplanactiviteit bestaande uit een bouwactiviteit, het in stand houden of gebruiken van een bouwwerk (artikel 2.6). In bepaalde situaties worden verhogingen toegepast. De modelbepaling maakt onderscheid tussen de binnenplanse OPA, de binnenplanse OPA bij wijzigingsbevoegdheid of uitwerkingsplicht en de buitenplanse OPA (BOPA).

Variant 2 Percentage van bouwkosten

Gebleken is dat de meeste gemeenten een tariefstelling hanteren met als heffingsmaatstaf de bouwkosten. Daarom bieden we deze als variant 2 aan. Er gelden verhogingen als zich bepaalde situaties voordoen, voor de binnenplanse OPA bij wijzigingsbevoegdheid of uitwerkingsplicht en de BOPA.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.